Proiectul de lege privind obligativitatea instructajului post-natal, care ar fi introdus în legislație o nouă obligație pentru părinții copiilor nou-născuți, în scopul de a reduce mortalitatea infantilă din țara noastră, a fost respins definitiv de parlamentari, astfel că nu va ajunge să se aplice.
Concret, documentul condiționa externarea nou-născuților de efectuarea de către părinți a unui curs de îngrijire a copilului în primul an de viață. Mai exact, externarea bebelușului s-ar fi putut face numai după ce atât părinții sau tutorii acestora, cât și medicii responsabili, ar fi semnat o fișă care să ateste realizarea instructajului respectiv.
Potrivit propunerii legislative, cursul ar fi trebuit să conțină, în mod obligatoriu, explicarea riscurilor pe care le implică sindromul copilului scuturat (shaken baby syndrome - SBS), prezentarea manevrei anti-sufocare (Heimlich) la sugari și a măsurilor elementare pentru evitarea sufocării, precum și explicarea riscurilor legate de transportul auto inadecvat.
Suplimentar, se propunea ca instructajul să conțină și o prezentare a modului de utilizare a scaunului auto pentru copii, o detaliere a tratamentului ce trebuie aplicat în cazul în care nou-născutul prezintă febră, precum și o prezentare a schemei de vaccinare pentru primul an de viață.
După cum prevedea proiectul de act normativ, instructajul ar fi trebuit făcut de către un medic sau de către un asistent medical desemnat de conducerea spitalului, în mod individual sau pentru grupuri de cel mult 20 de părinți, ținând cont de programul de externări.
Inițiatorul propunerii legislative considera că o astfel de măsură este absolut necesară, deoarece “România are cea mai mare rată anuală a mortalității infantile dintre toate statele membre UE”, în țara noastră înregistrându-se “7,6 decese la 1.000 de nou-născuți, cifrele fiind de peste două ori mai mari față de media UE”.
Atenție! Modificările nu se pot aplica. Din moment ce proiectul a fost respins de Camera Deputaților, Forul decizional în acest caz, acesta și-a încetat parcursul legislativ.
Comentarii articol (1)