avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 856 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cetatenia romana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cetatenia romana

Este cineva la curent cu o propunere legislativa care vizeaza modificarea Legii21/1991, a cetateniei romane? daca da, as fi recunoscator daca m-ar informa si pe mine de stadiul acestei propuneri si, eventual, de sansele ei de reusita. Personal, am citit despre o propunere L580/2011 care a fost avizata negativ de doua comisii din Senat. Avizele aceste sunt consultative, sau au o influenta decisiva?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:17, 22 Ianuarie 2012
Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române nr.21/1991, republicată
[ link extern ]

Initiatorul acestui proiect de lege nu are obligatia de a se conforma observatiilor si propunerilor din aviz, cu unele exceptii, dar si acestea prevazute de lege.
Multumesc pentru promptitudinea raspunsului. aveti idee cam cand ar putea fi aprobat acest proiect? Exista niste termene legale?
Art. 75 Constitutia Romaniei.
Sesizarea Camerelor
(1) Se supun spre dezbatere si adoptare Camerei Deputatilor, ca prima Camera sesizata, proiectele de legi si propunerile legislative pentru ratificarea tratatelor sau a altor acorduri internationale si a masurilor legislative ce rezulta din aplicarea acestor tratate sau acorduri, precum si proiectele legilor organice prevazute la articolul 31 alineatul (5), articolul 40 alineatul (3), articolul 55 alineatul (2), articolul 58 alineatul (3), articolul 73 alineatul (3) literele e), k), l), n), o), articolul 79 alineatul (2), articolul 102 alineatul (3), articolul 105 alineatul (2), articolul 117 alineatul (3), articolul 118 alineatele (2) si (3), articolul 120 alineatul (2), articolul 126 alineatele (4) si (5) si articolul 142 alineatul (5). Celelalte proiecte de legi sau propuneri legislative se supun dezbaterii si adoptarii, ca prima Camera sesizata, Senatului.

(2) Prima Camera sesizata se pronunta în termen de 45 de zile. Pentru coduri si alte legi de complexitate deosebita termenul este de 60 de zile. În cazul depasirii acestor termene se considera ca proiectele de legi sau propunerile legislative au fost adoptate.

(3) Dupa adoptare sau respingere de catre prima Camera sesizata, proiectul sau propunerea legislativa se trimite celeilalte Camere care va decide definitiv.

(4) În cazul în care prima Camera sesizata adopta o prevedere care, potrivit alineatului (1), intra în competenta sa decizionala, prevederea este definitiv adoptata daca si cea de-a doua Camera este de acord. În caz contrar, numai pentru prevederea respectiva, legea se întoarce la prima Camera sesizata, care va decide definitiv în procedura de urgenta.

(5) Dispozitiile alineatului (4) referitoare la întoarcerea legii se aplica în mod corespunzator si în cazul în care Camera decizionala adopta o prevedere pentru care competenta decizionala apartine primei Camere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum sa procedez? propunere modificare lege danaa1 danaa1 Doresc sa propun o modificare a unei legi. Din cate stim,doar parlamentarii fac si voteaza legi. Cum sa procedez pentru propunere de modificare a unei legi? ... (vezi toată discuția)
Bacalaureat 2012-2013 - propunere tibors tibors Rog pareri avizate pentru propunerea de a acorda Diploma de Bacalaureat pentru TOTI ABSOLVENTII de clasa a XII-a, cu acordarea notei in intervalul 5.00 - ... (vezi toată discuția)
Parere juridica mb_63 mb_63 Buna seara, va rog sa ma lamuriti si pe mine cu aceasta rezolutie daca se poate pentru o propunere legislativa care astazi era pe ordinea de zi a Camerei ... (vezi toată discuția)