Măsura este inclusă într-un Proiect de ordonanță de urgență a Guvernului privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de pesta porcină africană în gospodăriile populației, ce a fost publicat miercuri, în dezbatere publică, de Ministerul Agriculturii. Ca să se aplice, acesta trebuie aprobat de Executiv, însă schema trebuie aprobată apoi și de autoritățile europene.
Ideea proiectului este de a compensa pagubele produse în ultimele luni de pesta porcină africană la crescătorii români de porci. Banii acordați vor veni din fonduri europene, de aici rezultând și nevoia de aprobare a schemei de către autoritățile europene.
„Ajutorul de stat reprezintă o măsură compensatorie acordată crescătorilor de porcine, persoane fizice ale căror animale au fost sacrificate la greutăți aflate sub greutatea standard de valorificare de 110 kg, care cresc porcine pentru consum familial, sezonier, tradițional în perioada sărbătorilor de Crăciun, dar și pentru valorificarea pe piața liberă, în aceeași perioadă, și obținerea unor minime venituri care să le permită reluarea producției agricole pentru anul următor”, scrie în preambulul proiectului.
Referitor la valoarea ajutorului, în document se dau următoarele detalii:
„Valoarea ajutorului de stat se stabilește în baza fișei de evaluare întocmită de Comisia de Evaluare (...), respectiv ca diferență între valoarea unui porc la greutatea standard de abatorizare, 110 kg, și valoarea din fișa de evaluare pentru animalele ucise sub greutatea standard de abatorizare. Valoarea unui porc la greutatea standard de abatorizare (...) se calculează prin înmulțirea greutății de 110 kg cu prețul/unitatea de măsură stabilit de Comisia de Evaluare pentru județul respectiv pentru un porc de 110 kg. Intensitatea ajutorului de stat reprezintă 100% din valoarea calculată (...)”.
Pentru a primi banii de la stat, crescătorii de porci vor depune la direcțiile teritoriale pentru agricultură o cerere de plată și următoarele documente justificative:
- o copie a procesului-verbal de ucidere, obținută de la direcția sanitar-veterinară teritorială;
- o copie a fișei de evaluare, obținută de la direcția sanitar-veterinară teritorială;
- o copie a cărții de identitate;
- o dovadă a deținerii unui cont bancar.
De principiu, cererile vor putea fi depuse începând din octombrie 2018 și până în octombrie 2020. „Plata ajutorului se realizează în termen de 30 de zile pentru cererile de plată depuse în luna anterioară. Prin excepție, plata ajutorului pentru cererile de plată depuse în luna decembrie, se realizează până în data de 10 martie, inclusiv”, este subliniat în proiectul de OUG.
Atenție! Proiectul de OUG nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Guvern, publicat în Monitorul Oficial și apoi aprobat de autoritățile europene.
Comentarii articol (0)