După cum stabilește proiectul de ordin al ANSVSA aflat în dezbatere, marii crescători de porci vor trebui să aplice o serie de măsuri menite să reducă riscul de apariție sau de răspândire a unor boli, inclusiv a pestei porcine africane, care este deja prezentă în țara noastră.
Mai exact, exploatațiile comerciale de porci vor trebui să înregistreze în Baza Națională de Date (parte a Sistemului Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor) atât date despre animalele crescute, cât și mișcările sau evenimentele care le vizează.
Potrivit proiectului, crescătoriile de porci pot fi deținute de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice înregistrate de oficiul registrului comerţului.
De asemenea, marii crescători de porci trebuie să elaboreze un plan de biosecuritate, pentru evitarea pătrunderii agenţilor patogeni în crescătorie, cât și evitarea răspândirii acestora către alte crescătorii. Biosecuritatea reprezintă, de fapt, adoptarea unor măsuri prin care se urmărește reducerea riscului de apariție, dezvoltare sau răspândire a unor boli în cadrul unor populații de animale.
Planul de biosecuritate va trebui să conțină descrierea fluxului tehnologic al fermei, harta acesteia, descrierea traseelor tehnologice şi a celor de urgenţă, procedurile de biosecuritate, descrierea echipamentelor folosite pentru biosecuriatea fermei, planul de instruire a personalului, procedura pentru eliminarea animalelor moarte și avertizarea prin mijloace vizuale privind statutul de biosecuritate al fermei.
Crescătoriile de porci vor trebui dotate cu vestiar, iar sala de mese pentru personal, dacă există, va trebui amplasată astfel încât să asigure transferul alimentelor din zona murdară în zona curată. Accesul auto se va putea face doar prin zona de decontaminare/dezinfecţie auto clar marcată, localizată la limita dintre zona curată și cea murdară.
Zona curată este considerată zona în care adăposturile pentru animale, spaţiile, încăperile, utilajele, echipamentele şi alte facilităţi destinate creşterii porcilor și este separată de zona murdară printr-un filtru sanitar - veterinar.
În același timp, în crescătoriile de porcii vor trebui instalate sisteme de protecție, acolo unde este necesar, pentru a preveni pătrunderea păsărilor în interiorul adăposturilor de porcine, să se asigure apa pentru adăpatul porcinelor în conformitate cu standardele sanitar-veterinare și să existe un sistem de management al dejecțiilor.
Pe de altă parte, pentru a evita răspândirea accidentală a unor boli, cei ce lucrează în crescătoriile de porci trebuie să dezinfecteze, la intrarea în zona curată, toate materialele folosite, inclusiv obiectele personale și încălțămintea. Totodată, aceștia nu vor putea crește porci la domiciliu și nici nu vor putea introduce în crescătorie produse alimentare bazate pe carne de porc.
Proiectul de ordin al ANSVSA conține, pe lângă regulile ce vor trebui respectate de marii crescători de porci, și noi reguli pentru cei care cresc porci în gospodării pentru consumul personal și al familiei (exploatațiile neprofesionale).
Atenție! Proiectul de ordin NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie aprobat de președintele ANSVSA, de ministrul agriculturii și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)