Modul și condițiile pentru acordarea ajutorul de încălzire sunt stabilite de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece. După cum prevede documentul, sezonul rece se consideră a fi perioada de cinci luni cuprinsă între data de 1 noiembrie și data de 31 martie a anului următor.
Așadar, după cum am amintit anterior, pentru a putea beneficia de ajutorul de încălzire, o persoană singură sau o familie trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Astfel, o primă condiție este cea a unui nivel maxim al venitului mediu lunar al persoanei sau al fiecărui membru al familiei solicitante.
După stabilește OUG nr. 70/2011, condițiile privind venitul solicitantului variază în funcție de modul în care se face încălzirea locuinței sau de tipul de beneficiar, ajutorul putând fi solicitat de către:
-
în cazul energiei termice
- familiile cu un venit mediu lunar pe membru de cel mult 1,572 ISR (786 lei);
- persoana singură cu un venit mediu lunar de maximum 2,164 ISR (1.082 lei);
- în cazul ajutorului pentru gaze naturale, energie electrică și lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, venitul mediu lunar pe persoană (persoana singură sau membru de familie) nu trebuie să depășească, de principiu, 1,230 ISR (615 lei).
Notă: Indicatorul social de referință (ISR) reprezintă unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează beneficiile sociale suportate din bugetul de stat, iar, în 2018, acesta are valoarea de 500 de lei, după cum am scris și aici.
Potrivit actului normativ, la stabilirea venitului net lunar “al familiei sau, după caz, al persoanei singure se iau în considerare toate veniturile pe care membrii familiei le-au realizat în luna anterioară lunii în care se solicită dreptul”. Suplimentar, acesta menționează și faptul că, atunci când se analizează situația solicitantului, se ține seama și de bunurile mobile sau imobile pe care le dețin aceștia.
Astfel, bunurile deținute de solicitant și pentru care se refuză acordarea ajutorului de încălzire sunt împărțite în mai multe categorii, și anume:
-
bunuri imobile:
- clădiri sau alte spații locative în afara locuinței de domiciliu și a anexelor gospodărești;
- terenuri de împrejmuire a locuinței și curtea aferentă și alte terenuri intravilane care depășesc 1.000 mp în zona urbană și 2.000 mp în zona rurală;
-
bunuri mobile (care funcționează):
- autoturism/autoturisme și/sau motocicletă/motociclete cu o vechime mai mică de zece ani;
- autovehicule: autoutilitare, autocamioane de orice fel cu sau fără remorci, rulote, autobuze, microbuze;
- șalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi;
- utilaje agricole: tractor, combină autopropulsată;
- utilaje de prelucrare agricolă: presă de ulei, moară de cereale;
- utilaje de prelucrat lemnul: gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul acționate hidraulic, mecanic sau electric;
- depozite bancare: depozite bancare de peste 3.000 de lei;
- terenuri/animale și/sau păsări: suprafețe de teren, animale și păsări a căror valoare netă de producție anuală depășește suma de 1.000 de euro pentru persoana singură, respectiv suma de 2.500 de euro pentru familie.
Pe lângă motivele de mai sus, cererea pentru ajutorul de încălzire mai poate fi respinsă și pentru faptul că solicitantul nu are domiciliul sau reședința stabilită în locuința pentru care cere acordarea ajutorului. Mai multe informații despre persoanele ce pot solicita ajutorul de încălzire, despre ce acte sunt necesare și până când se poate depune cererea de acordare a ajutorului pot fi găsite aici și aici.
Comentarii articol (0)