De la început, trebuie menționat că detașarea, conform Codului muncii, se face din dispoziția angajatorului inițial, în virtutea drepului acestuia de a îi da dispoziții angajatului. Totuși, există anumite condiții pe care trebuie să le respecte angajatorul care dorește să detașeze angajatul.
În primul rând, detașarea este temporară, în vederea executării unor lucrări cu durată determinată. Mai exact, angajatului nu i se poate cere să accepte detașarea pentru mai mult de un an, conform Codului muncii.
Totuși, pot apărea diferite situații obiective care impun prezența angajatului la noul angajator, dincolo de perioada stabilită de un an. În acest caz, este permisă prelungirea detașării cu șase luni, însă doar dacă există acceptul angajatului în acest sens.
Pe de altă parte, Codul muncii prevede că, în cadrul perioadei inițiale de un an, angajatul nu poate refuza detașarea decât pentru motive personale temeinice și în mod excepțional. Astfel, va fi foarte greu pentru un angajat să refuze detașarea pe motive subiective (de exemplu, nu îi place orașul în care va fi detașat), dar va putea pe motive obiective (de exemplu, trebuie să fie constant acasă, din cauză că trebuie să aibă grija de copii).
La fel ca în cazul prelungirii perioadei inițiale a detașării, modificarea felului muncii poate să se facă doar cu acordul angajatului. Este important de reținut, în acest context, că refuzul modificării felului muncii, spre deosebire de refuzul detașării, nu poate să se producă doar în cazuri excepționale. Astfel, dacă angajatul nu vrea, din motive subiective, să presteze o altă muncă decât cea pe care trebuie să o presteze în baza contractului individual de muncă, va putea proceda în felul acesta.
În altă ordine de idei, în cazuri de forță majoră, ca sancțiune disciplinară sau ca modalitate de protejare a angajatului, salariatului îi poate fi modifcat felul muncii, chiar și fără acordul acestuia.
Delegări&detașări 2019. Dosar juridic este o campanie de informare marca avocatnet.ro care lămurește cele mai importante întrebări și situații de care se lovesc companiile care detașează sau delegă salariați în țară sau în străinătate. Articolele vor explica pe larg condițiile legale în care se pot face detașările și delegările, regimul de drepturi și obligații ale angajatorilor și salariaților, precum și sancțiunile care pot apărea la nerespectarea reglementărilor, oferind și răspunsuri la probleme apărute în practică. Toate articolele din serie publicate până acum sunt disponibile aici.