Având în vedere că detașarea face parte din prerogativa angajatorului de a îi da dispoziții obligatorii angajatului, cel din urmă nu poate să o refuze, în mod obișnuit, atât timp cât detașarea este limitată la perioada prevăzută legal - un an. Astfel reiese din prevederile Codului muncii.
Bineînțeles, în urma trecerii perioadei de un an, chiar dacă angajatorul ar vrea ca angajatul să mai rămână la angajatorul la care a fost detașat, nu mai are dreptul să impună așa ceva, fără acordul detașatului. Astfel, în acest caz, angajatul poate refuza.
Însă, în mod excepțional, angajatul poate refuza detașarea și din start, conform Codului muncii. Totuși, refuzul trebuie să se bazeze pe motive personale temeinice și este permis doar în mod excepțional.
De exemplu, ar putea fi în această situație o mamă care are un copil mic de crescut. De asemenea, persoane care refuză detașarea pentru motive obiective și serioase (începutul unui program de studii înaintea deciziei de detașare) ar trebui să poată refuza detașarea.
De asemenea, un caz concret în care s-a considerat, de către Înalta Curte de Casației și Justiție, că detașarea a fost refuzată în mod legitim a fost cazul unui funcționar public care avea grijă de părinții săi bătrâni, în baza unui contract de întreținere.
Este adevărat că temeiul legal formal a fost o lege diferită de Codul muncii, acea lege fiind mult mai specifică în ceea ce privește motivele valide de refuz al detașării - în exemplul dat, detașarea a fost refuzată pentru motive familiale temeinice.
Totuși, având în vedere gradul de generalitate al prevederii din Codul muncii -- „motive personale temeinice” --, exemplul este relevant și pentru cazurile guvernate de Codul muncii, întrucât este rezonabil să se interpreteze această prevedere ca incluzând mai ales motive familiale.
Delegări&detașări 2019. Dosar juridic este o campanie de informare marca avocatnet.ro care lămurește cele mai importante întrebări și situații de care se lovesc companiile care detașează sau delegă salariați în țară sau în străinătate. Articolele vor explica pe larg condițiile legale în care se pot face detașările și delegările, regimul de drepturi și obligații ale angajatorilor și salariaților, precum și sancțiunile care pot apărea la nerespectarea reglementărilor, oferind și răspunsuri la probleme apărute în practică. Toate articolele din serie publicate până acum sunt disponibile aici.
Comentarii articol (0)