avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Detasare personal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Detasare personal

Buna ziua,
Se pot detasa angajatii dintr-o firma , iar aceasta sa ramana fara activitate?
Si daca angajatii refuza detasarea , ce ar trebui sa faca ca sa nu fie detasati?
in Codul Muncii nu este specificat foarte clar "Salariatul poate refuza detașarea dispusă de angajatorul său numai în mod excepțional și pentru motive personale temeinice"
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:40, 18 Iunie 2018
Codul muncii spune:
Art. 42. [modificarea unilaterala a locului de munca]
(1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.
(2) Pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.
Avand in vedere ca in Codul Muncii nu se specifica clar, care pot fi motivele pentru a refuza detasarea, este la latitudinea angajatorului sa aprecieze daca sunt temeinice sau nu.
Motivele ce pot sta la baza refuzului pot fi:
a) graviditate;
b) isi creste singur copilul minor;
c) starea sanatatii, dovedita cu certificat medical;
d) detasarea se face intr-o localitate in care nu i se asigura conditii corespunzatoare de cazare;
e) este singurul intretinator de familie;
f) motive familiale temeinice justifica refuzul de a da curs detasarii.
Este greu de crezut ca veti avea castig de cauza, atata timp cat angajatorul doreste sa inchida respectiva firma sau sa-i suspende activitatea pentru o perioada de timp.
Pare a fi un angajator interesat de lucratori, atata timp cat va detaseaza la o alta firma si nu va trimite in somaj prin suspendarea activitatii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Andi Andreea a scris:

Buna ziua,
Se pot detasa angajatii dintr-o firma , iar aceasta sa ramana fara activitate?
Si daca angajatii refuza detasarea , ce ar trebui sa faca ca sa nu fie detasati?
in Codul Muncii nu este specificat foarte clar "Salariatul poate refuza detașarea dispusă de angajatorul său numai în mod excepțional și pentru motive personale temeinice"
Multumesc


1. Da se poate detasa salariatii ,iar societatea sa ramana fara activitate. Cine sustine contrariu, sa va posteze textul de lege.

2. Detaşarea este obligatorie, salariatul neputând refuza executarea detaşării, în caz contrar fiind susceptibil a răspunde disciplinar, inclusiv cu desfacerea disciplinară a contractului de muncă.
Având în vedere că în Codul muncii nu sunt stabilite motivele pentru care salariatul poate refuza detaşarea, se poate aprecia că vor fi aplicabile prin analogie dispoziţiile altor acte normative care prevada asa ceva.

Analogia este analogie o metodă de interpretare a normelor juridice si care constă în soluţionarea unei situaţii pentru care nu există o dispoziţie legală, care să o solutioneze în mod direct, prin aplicarea normei ce reglementează situaţia cea mai asemănătoare (analogia juris).

Se poate aprecia că vor fi aplicabile prin analogie dispoziţiile Legii nr. 188/1999 cu privire la refuzul detasarii de catre un functionar public care stabilesc motivele pentru care funcţionarii publici pot refuza detaşarea, adică: starea de sănătate necorespunzătoare, dovedită cu certificat medical, graviditatea, împrejurarea că salariatul îşi creşte singur copilul minor, împrejurarea că salariatul este singurul întreţinător al familiei, alte motive familiale temeinice, condiţii necorespunzătoare de cazare în localitatea în care ar urma să se facă detaşarea.
Ultima modificare: Luni, 18 Iunie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz detasare Ananik Ananik Buna ziua! Care sunt motivele pentru care salariatul poare refuza detașarea? (vezi toată discuția)
Am fost mutat la alt loc de muncă la aceași firmă in altă ... ady-70 ady-70 Am fost mutat la alt loc de muncă la aceași firmă in altă localitate,acum s a terminat lucrarea și vor să mă trimită m ai departe, soția este casnică ... (vezi toată discuția)