Situatia este urmatoarea...mama mea lucreaza intr-o institutie de stat intr-un oras mic. In urma unor divergente cu directorul institutiei....fara a exista vre-o abatere disciplinara...ci simplul fapt ca nu sunt pe aceeasi lungime de unda...(mama este un om corect si foarte direct iar domnului director ii place sa fie periat.....lui ii place sa vb foarte urat cu oamenii si oamenii nu au dreptul al o opinie indiferent cat de buna si folositoare ar fi) ...mama mea a fost amenintata ca va fi mutata indiferent ca ii convine sau nu. In data de 07.10 i s-a comunicat ca este detasata intr-un alt centru ...din acelasi oras incepand cu data de 09.10. Problema este ca mai are 2 ani pana la pensie...este in varsta si noua locatie, desi este in acelasi oras.....este extrem de departe...la iesire. Mama nu a semnat detasarea si a fost amenintata ca va fi anchetata administrativ din acest motiv. Imi puteti spune, va rog daca este vre-un cadru legal cu care poate lupta? Nu are cum sa faca aceste drumuri...la varsta ei...iarna...nu exista mijloace de transport in acea zona....si i s-a comunicat ca nu ii va fi decontat nimic...fiind in acelasi oras. Are dreptul sa faca asta fara ca ea sa fie de acord? Nu trebuia sa fie anuntata mai devreme? O poate face de pe o zi pe alta? Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns...nu stiu cum sa o ajut...
1. Potrivit art.46 alin.3 C.mun., salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatorul sau numai în mod exceptional si pentru motive personale temeinice.
2. Detaşarea este obligatorie, salariatul neputând refuza executarea detaşării, în caz contrar fiind susceptibil a răspunde disciplinar, inclusiv cu desfacerea disciplinară a contractului de muncă.
Având în vedere că în Codul muncii nu sunt stabilite motivele pentru care salariatul poate refuza detaşarea, se poate aprecia că vor fi aplicabile prin analogie dispoziţiile altor acte normative care prevada asa ceva.
Analogia este analogie o metodă de interpretare a normelor juridice si care constă în soluţionarea unei situaţii pentru care nu există o dispoziţie legală, care să o solutioneze în mod direct, prin aplicarea normei ce reglementează situaţia cea mai asemănătoare (analogia juris).
Se poate aprecia că vor fi aplicabile prin analogie dispoziţiile Legii nr. 188/1999 cu privire la refuzul detasarii de catre un functionar public care stabilesc motivele pentru care funcţionarii publici pot refuza detaşarea, adică: starea de sănătate necorespunzătoare, dovedită cu certificat medical, graviditatea, împrejurarea că salariatul îşi creşte singur copilul minor, împrejurarea că salariatul este singurul întreţinător al familiei, alte motive familiale temeinice, condiţii necorespunzătoare de cazare în localitatea în care ar urma să se facă detaşarea.