avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua! Se poate refuza detasarea?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua! Se poate refuza detasarea?

Buna ziua! Se poate refuza detasarea?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:21, 7 Martie 2023
Salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatorul sau numai în mod exceptional si pentru motive personale temeinice.

Având în vedere că în Codul muncii nu sunt stabilite motivele pentru care salariatul poate refuza detaşarea, se poate aprecia că vor fi aplicabile prin analogie dispoziţiile altor acte normative care prevada asa ceva.

Analogia este analogie o metodă de interpretare a normelor juridice si care constă în soluţionarea unei situaţii pentru care nu există o dispoziţie legală, care să o solutioneze în mod direct, prin aplicarea normei ce reglementează situaţia cea mai asemănătoare (analogia juris).

Se poate aprecia că vor fi aplicabile prin analogie dispoziţiile Legii cu privire la refuzul detasarii de catre un functionar public care stabilesc motivele pentru care funcţionarii publici pot refuza detaşarea, adică: starea de sănătate necorespunzătoare, dovedită cu certificat medical, graviditatea, împrejurarea că salariatul îşi creşte singur copilul minor, împrejurarea că salariatul este singurul întreţinător al familiei, alte motive familiale temeinice, condiţii necorespunzătoare de cazare în localitatea în care ar urma să se facă detaşarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz detasare Ananik Ananik Buna ziua! Care sunt motivele pentru care salariatul poare refuza detașarea? (vezi toată discuția)
Am fost mutat la alt loc de muncă la aceași firmă in altă ... ady-70 ady-70 Am fost mutat la alt loc de muncă la aceași firmă in altă localitate,acum s a terminat lucrarea și vor să mă trimită m ai departe, soția este casnică ... (vezi toată discuția)
Detasare personal Andi Andreea Andi Andreea Buna ziua, Se pot detasa angajatii dintr-o firma , iar aceasta sa ramana fara activitate? Si daca angajatii refuza detasarea , ce ar trebui sa faca ca sa nu ... (vezi toată discuția)