Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost înregistrată recent la Senat pentru dezbatere și ar putea schimba modul în care sunt sancționați șoferii prinși sub influența băuturilor alcoolice la volan. Pentru a se aplica, propunerea are nevoie de votul Parlamentului, de semnătura șefului statului și de publicarea în Monitorul Oficial.
Mai exact, prin acest proiect de act normativ se urmărește introducerea unei alternative la pedepsa aplicată în cazul șoferilor prinși la volanul unei mașini atunci când sunt sub influența alcoolului. Astfel, dacă se va aplica, propunerea legislativă va introduce, pe lângă suspendarea dreptului de a conduce și restricționarea acestuia.
Practic, potrivit propunerii, șoferii care vor fi pedepsiți prin restricționarea dreptului de a conduce vor putea conduce în continuare, dar doar dacă instalează pe mașină un dispozitiv numit Alcool-Stop. Acesta este un sistem ce se montează la sistemul de pornire a motorului mașinii și permite pornirea acestuia doar atunci când în aerul expirat de șofer nu sesizează prezența alcoolului.
Concret, sistemul verifica la fiecare pornire a mașinii dacă șoferul a consumat alcool și, dacă sesizează prezența acestuia în aerul expirat de șofer, nu permite pornirea motorului.
Restricționarea dreptului de a conduce un autovehicul pe drumurile publice se va aplica pe o perioadă de 180 de zile, spre deosebire de suspendare, care se aplică, în prezent, pentru o perioadă de 90 de zile. Această sancțiune complementară se va aplica tuturor conducătorilor de autovehicule, fie ele autoturisme, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie.
Decizia aplicării uneia dintre cele două sancțiuni pentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice, respectiv suspendarea sau restricționarea dreptului de a conduce o mașină, va fi luată de către polițistul care a stabilit că șoferul a consumat alcool.
După cum este prevăzut în proiectul de act normativ, un șofer care se va afla în perioada de restricționare și care nu va respecta obligația de a dota mașina cu sistemul Alcool-Stop va comite o infracțiune, care se va pedepsi cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă. De asemenea, și șoferii ce vor avea restricționat dreptul de a conduce și prinși conducând după ce au consumat băuturi alcoolice vor risca pedepse cu închisoarea de până la trei ani.
Dacă propunerea legislativă va ajunge să se aplice, măsura instalării dispozitivului Alcool-Stop va implica cheltuieli mari pentru posesorii de mașini, deoarece, pe lângă prețul de achiziție, aceștia vor trebui să plătească și instalarea dispozitivului, care va fi făcută, în cele mai multe cazuri, într-un service auto.
Atenție! Această propunere legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Parlament, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (3)