Șoferii beți sau drogați care provoacă accidentele mortale, sancționați mai aspru: Vor rămâne fără permis pe viață și vor face până la 10 ani de închisoare
Atât Codul rutier, cât și Codul penal s-ar putea modifica, după cum apare în două proiecte legislative aflate în dezbatere la Senat, astfel încât șoferii care provoacă accidente mortale atunci când sunt sub influența alcoolului sau a drogurilor să fie sancționați mult mai aspru decât în prezent. Mai exact, în aceste cazuri se propune suspendarea permisului de conducere pe viață și aplicarea de pedepse cu închisoarea de până la 10 ani.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Primul dintre proiectele de lege vizează modificarea Codului rutier, pentru ca șoferii care ucid din culpă un alt participant la trafic în timp ce sunt sub influența băuturilor alcoolice sau a unor substanțe psihoactive să nu mai aibă voie să mai conducă niciodată.
Practic, se propune “interzicerea dreptului de a conduce un autovehicul pe viață”.
Pe de altă parte, prin cel de-al doilea proiect se propune pedepsirea șoferilor vinovați de uciderea unei persoane în timp ce conduc beți sau drogați cu închisoare cuprinsă între trei și 10 ani.
Practic, prin acest proiect legislativ se propune modificarea secțiunii din Codul penal care se referă la uciderea din culpă.
Propunerile apar pe fondul unor accidente rutiere recente în care mai multe persoane au fost ucise de șoferi aflați sub influența alcoolului sau drogurilor (ori chiar a amândurora).
Potrivit datelor furnizate de inițiatorii măsurilor, “România înregistrează un bilanț dezastruos în ceea ce privește numărul de victime rezultate în urma accidentelor rutiere, anul trecut înregistrându-se peste 76 de accidente pe zi (28.000 pe an). Patru români mor zilnic urmare a acestor accidente, iar numărul de decese din România este peste dublul mediei europene (media UE a fost de 44 de decese rutiere la un milion de locuitori). O parte dintre aceste accidente rutiere sunt provocate de persoane care au consumat alcool sau droguri.
În anul 2021, la nivel național, 1.535 de conducători auto au fost depistaţi sub influența substanţelor psihoactive și 27.368 de conducători auto au fost depistaţi sub influența băuturilor alcoolice. În perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2022, 1.294 de conducători auto au fost depistaţi sub influența substanțelor psihoactive și 13.509 conducători auto au fost depistaţi sub influența băuturilor alcoolice”.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (6)