avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1129 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cercetare disciplinara si concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cercetare disciplinara si concediere

Buna ziua. Am si eu nevoie de niste indrumari daca se poate.
Lucrez la o firma si urmeaza sa fiu concediat pe motiv ca nu am respectat regulamentul intern. In regulamentul intern al fabricii spune clar ca nu avem voie sa venim la servici sub influenta bauturilor alcoolice si a drogurilor.
In urma cu o luna, impreuna cu alti colegi am fost supusi unor teste antidrog pentru a fi preluati de o firma mai mare. Asa ni s-a spus dar dupa mi-am dat seama ca am fost cercetat disciplinar fara a fi anuntat in prealabil.
In urma testelor antidrog am fost depistat pozitiv deoarece cu cateva zile inainte de test am tras doua fumuri dintr-o tigara cu marijuana intr-un club de la o persoana necunoscuta. Eram baut si nu am mai realizat.
Problema este urmatoarea. Ei spun ca daca substanta se afla in corp se considera ca am venit la servici sub influenta drogurilor. Dar la servici am venit dupa doua zile de la consumul propriuzis .
Urmeaza sa ma prezint cu un avocat la convocarea pentru cercetarea disciplinara si vreau sa fac contestatie in instanta. S-a procedat corect? sa se decida incheierea contractului de munca pe motive ca am consumat substante interzise in timpul meu liber?
1. Angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.

2. Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia avertismentului, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

3. In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
(art.251 alin.4 C.mun.)
multumesc pentru raspuns dar eu intrebam daca prin lege se considera ca am venit la munca sub influenta drogurilor doar pentru faptul ca am substanta in corp desi am consumat cu doua zile inainte sa vin la munca.
Daca exista un text de lege fiti sigur ca v-as fi spus .
Ceea ce vreti dvs sa aflati de la noi ar trebui sa gasiti prevazut in reg.intern al angajatorului.
Am inteles in mare parte. In regulamentul intern spune ca nu ai voie sa VII SUB INFLUENTA DROGURILOR SI A BAUTURILOR ALCOOLICE PE PROPRIETATEA FABRICII. Deci in timpul meu liber pot sa fac ce vreau nu? Doar e viata mea privata.Deci se considera ca te afli sub influenta drogurilor chiar si la doua saptamani dupa ce ai consumat? Efectul unei tigari cu marijuana tine 2-3 ore dar substanta raman in corp pana la 45 de zile .Daca as fi venit la servici imediat dupa consum as fi inteles dar nu cred ca e corect sa ma acuze ca am venit la servici sub influenta drogurilor din moment ce au trecut mai mult de 48 de ore de la consum.
unemployed a scris:

In regulamentul intern al fabricii spune clar ca nu avem voie sa venim la servici sub influenta bauturilor alcoolice si a drogurilor.


A fi sub influenta drogurilor sau a bauturilor alcoolice (in speta - la serviciu) se refera la faptul de a fi drogat sau beat in momentul respectiv si de a avea un comportament ca atare.
Nu cred ca mai erati sub influenta marijuanei dupa doua zile de la consum daca efectul acesteia tine 2-3 ore dupa consum, mai ales ca ati consumat-o accidental.
Faptul ca aceasta aparea in sange nu inseamna ca erati sub influenta ei.
De asemenea angajatorul trebuie sa demonstreze atat in decizia de concediere cat si in fata instantei, in cazul in care veti contesta decizia de concediere, ca erati drogat sau beat atunci cand ati venit la servici (raportat la cantitatea care v-a fost gasita in sange), si ce consecinte a avut sau putea avea fapta dumneavoastra asupra activitatii din fabrica.
Mai important este ca analizele medicale respective sunt confidentiale si nimeni nu are voie sa aiba acces la ele decat dumneavoastra.
In orice caz conduita buna trebuie sa o aveti si in afara programului...depinde in ce fel de fabrica lucrati.

Alte discuții în legătură

Consum de alcool la serviciu marian.b marian.b In urma unei verificari cu fiola alcooltest, efectuate in cadrul unitatii, aceasta a reactionat pozitiv si s-a inverzit in proportie de 40%. Daca fiola este ... (vezi toată discuția)
Testul antidrog pentru angajati - legal sau nu? danamarciuc danamarciuc Buna ziua! In cadrul firmei pe care o reprezint exista o persoana pe care o suspectam ca este consumatoare de substante interzise. In ultima vreme ne ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am o intrebare legata de consumul cronic de canabis. ... YKZ21 YKZ21 Buna ziua! Am o intrebare legata de consumul cronic de canabis. Eu fumez cam 0.1 g maxim in fiecare seara pe la ora 23. In rest nu consum deloc in timpul ... (vezi toată discuția)