Cele două cazuri în care angajatul poate reveni mai repede din detașare au la bază scopul de protecție a sa, a drepturilor sale și a intereselor sale. Astfel, va putea reveni mai repede angajatul care are nevoie de acest lucru pentru motive obiective și, de asemenea, angajatul care se află într-o situație în care cei doi angajatori nu se pot înțelege cu privire la respectarea și acordarea drepturilor la care este îndreptățit angajatul.
Revenirea anticipată pentru motive obiective
Nu există nicio prevedere expresă, în Codul muncii, cu privire la revenirea anticipată a angajatului la angajatorul inițial, pentru motive obiective, atunci când angajatul e detașat. Totuși, o astfel de posibilitate nu trebuie exclusă pentru simplul fapt că lipsește o prevedere expresă.
Practic, Codul muncii prevede că angajatul va putea refuza detașarea doar în mod excepțional și pentru motive personale temeinice. De exemplu, un angajat va putea refuza detașarea (din start) dacă este obligat să fie în locul în care are locul de muncă obișnuit, pentru orice motiv obiectiv.
Dar ce se întâmplă dacă un astfel de motiv obiectiv survine în timpul detașării?
Nu va putea angajatul să se întoarcă, din cauza că nu există o prevedere expresă în Codul muncii? Este greu de acceptat o asemenea concluzie. Având în vedere necesitatea garantării efective a drepturilor angajatului, dar și de protejare a acestuia, ca scop general al legislației muncii, un angajat nu ar putea fi considerat protejat dacă, atunci când ar avea o problemă obiectivă, nu ar putea să se întoarcă să o rezolve, din cauza că e blocat în alt loc.
Astfel, se poate face o analogie, în acest caz, chiar dacă nu există o prevedere expresă, cu refuzul angajatului de a fi detașat, inițial, pentru motive obiective. În concluzie, angajatul ar trebui să se poată întoarce mai repede la angajatorul inițial, chiar și înainte de împlinirea termenului de detașare, dacă are motive obiective.
Neînțelegere între cei doi angajatori
Codul muncii prevede că, în general, divergențele dintre cei doi angajatori pot justifica o revenire anticipată a angajatului. Mai departe, este prevăzut și că neîndeplinirea obligațiilor privind drepturile mai favorabile ale angajatului (în funcție de locurile unde sunt situați angajatorii) de către niciunul din angajatori justifică revenirea anticipată a angajatului.
Chiar dacă motivele menționate anterior sunt structurate diferit -- pe de o parte, neînțelegerile dintre angajatori și, pe de altă parte, neacordarea efectivă a drepturilor angajatului -- se poate presupune că neînțelegerile trebuie să îl afecteze pe angajat. Iar, dacă îl afectează pe angajat, cel mai probabil îi afectează și drepturile. Astfel că se ajunge în situația în care angajatul poate reveni mai repede din detașare doar dacă nu îi sunt garantate efectiv drepturile.
Bineînțeles, acest lucru nu exclude faptul că pot fi neînțelegeri care îl afectează pe angajat, deși nu îi afectează direct un drept al acestuia, ceea ce ar justifica existența și primului motiv de întoarcere anticipată. Totuși, este greu de imaginat o astfel de situație în care salariatul este afectat fără să îi fie afectate drepturile.
Delegări&detașări 2019. Dosar juridic este o campanie de informare marca avocatnet.ro care lămurește cele mai importante întrebări și situații de care se lovesc companiile care detașează sau delegă salariați în țară sau în străinătate. Articolele vor explica pe larg condițiile legale în care se pot face detașările și delegările, regimul de drepturi și obligații ale angajatorilor și salariaților, precum și sancțiunile care pot apărea la nerespectarea reglementărilor, oferind și răspunsuri la probleme apărute în practică. Toate articolele din serie publicate până acum sunt disponibile aici.