O astfel de ipoteză, din cauza caracteristicilor delegării, ar putea apărea mai rar, în cazul acesteia, decât în cazul detașării. Motivul este simplu: în timp ce detașarea poate fi dispusă pe o perioadă de până la un an, Codul muncii prevede că delegarea nu poate fi dispusă unilateral decât pe o perioadă de cel mult 60 de zile într-un an.
De asemenea, în cazul detașării operează o schimbare de angajatori, ceea ce poate duce la chestiuni legate de neînțelegeri între angajatori în privința drepturilor care trebuie să îi fie respectate angajatului - acesta fiind unul dintre cazurile în care angajatul s-ar putea întoarce mai repede din detașare, înaintea împlinirii termenului de detașare. Astfel de probleme nu există în cazul delegării, delegarea neimplicând o schimbare de angajatori.
Astfel, este clar că acea posibilitate pe care o are angajatul de a se întoarce mai repede din detașare, în cazul neînțelegerii dintre angajați cu privire la drepturile salariatului, nu există și în cazul delegării.
Practic, singura posibilitate pentru care angajatul s-ar putea întoarce mai repede din delegare este când o situație obiectivă și excepțională ce necesită revenirea salariatului la locul obișnuit de muncă survine ulterior delegării. Astfel, salariatul ar fi constrâns să se întoarcă la locul inițial de muncă, neputând să-și ducă la îndeplinire termenul de delegare.
O astfel de ipoteză ar fi îmbolnăvirea copilului angajatului de o boală care nu îi mai permite acestuia să meargă la grădiniță o perioadă anume, angajatul trebuind să fie acasă pentru a putea avea grijă de copil.
Chiar dacă nu există o prevedere expresă în Codul muncii privind revenirea anticipată din delegare, o interpretare sistemică a Codului muncii trebuie să ducă la concluzia că o revenire anticipată din delegare este posibilă, dar în cazuri excepționale.
Este greu de imaginat de ce ar fi posibil doar refuzul detașării pentru motive obiective și excepționale și nu ar fi posibilă o revenire anticipată din detașare sau delegare. Unul dintre scopurile legislației muncii, în final, este de a proteja interesele fundamentale ale angajatului și viața privată a acestuia. Din această cauză, trebuie să existe posibilitatea pentru salariat să revină anticipat din delegare.
Delegări&detașări 2019. Dosar juridic este o campanie de informare marca avocatnet.ro care lămurește cele mai importante întrebări și situații de care se lovesc companiile care detașează sau delegă salariați în țară sau în străinătate. Articolele vor explica pe larg condițiile legale în care se pot face detașările și delegările, regimul de drepturi și obligații ale angajatorilor și salariaților, precum și sancțiunile care pot apărea la nerespectarea reglementărilor, oferind și răspunsuri la probleme apărute în practică. Toate articolele din serie publicate până acum sunt disponibile aici.