Delegarea se referă la schimbarea locului muncii angajatului, din dispoziția angajatorului. Practic, angajatul lucrează în afara locului obișnuit în care își desfășoară activitatea.
Conform Codului muncii, o astfel de schimbare poate fi dispusă din dispoziția angajatorului, însă aceasta este limitată în timp. Astfel, angajatorul îi poate cere angajatului să accepte o delegare pentru maximum 60 de zile calendaristice, într-o perioadă de 12 luni.
Dincolo de această perioadă, angajatul nu poate fi obligat să accepte prelungirea perioadei de delegare. Totuși, Codul muncii prevede că este posibilă extinderea perioadei de delegare pe o altă perioadă de 60 de zile calendaristice, însă doar cu acordul angajatului.
În schimb, nu există nicio limitare cu privire la perioada pe care poate fi prelungită delegarea, atunci când există acordul angajatului, decât că trebuie să se facă pe maximum 60 de zile. Acest lucru înseamnă că delegarea ar putea fi prelungită constant, din 60 de zile calendaristice, în 60 de zile calendaristice.
De asemenea, este prevăzut expres în Codul muncii că refuzul angajatului pentru prelungirea delegării, peste perioada maximă pe care o poate dispune angajatorul, nu poate să ducă la sancționarea disciplinară a acestuia.
În fine, pe lângă plata salariului, salariatul delegat mai are dreptul și la acoperirea cheltuielilor ocazionate de schimbarea locului de muncă. Mai exact, vor fi acoperite cheltuielile de transport, de cazare și angajatului îi va fi acordată o diurnă zilnică, pentru acoperirea cheltuielilor zilnice.
Delegări&detașări 2019. Dosar juridic este o campanie de informare marca avocatnet.ro care lămurește cele mai importante întrebări și situații de care se lovesc companiile care detașează sau delegă salariați în țară sau în străinătate. Articolele vor explica pe larg condițiile legale în care se pot face detașările și delegările, regimul de drepturi și obligații ale angajatorilor și salariaților, precum și sancțiunile care pot apărea la nerespectarea reglementărilor, oferind și răspunsuri la probleme apărute în practică. Toate articolele din serie publicate până acum sunt disponibile aici.
Comentarii articol (1)