Delegarea reprezintă, în esență, o modificare a locului muncii. Practic, angajatului i se va cere, de către angajator, să își presteze munca în alt loc decât în locul în care și-o desfășoară în mod normal.
Având în vedere că, în mod obișnuit, Codul muncii prevede că locul muncii nu poate fi modificat unilateral, de către angajator (ci doar de către părți, prin acord), orice excepție trebuie prevăzută expres (și ar trebui interpretată strict).
Cum delegarea reprezintă o astfel de excepție (având în vedere faptul că ea poate fi dispusă unilateral de către angajator), Codul muncii prevede expres că angajatorul i-o poate impune angajatului pentru o perioadă maximă de 60 de zile calendaristice în 12 luni.
Aceasta este perioada pe care angajatul trebuie să o accepte, fiind vorba de o prerogativă dată angajatorului de către legislația muncii. Pe de altă parte, orice depășește această limită nu îi poate fi impus angajatului, fără acordul acestuia. Iar, pentru a garanta dreptul de refuz al angajatului, Codul muncii prevede că „refuzul salariatului de prelungire a delegării nu poate constitui motiv pentru sancționarea disciplinară a acestuia”.
Practic, această prevedere are rolul de a preveni o încercare indirectă, din partea angajatorului, de a îi impune angajatului acceptarea prelungirii delegării.
Mai mult, Codul muncii oferă garanții suplimentare pentru a preveni un potențial abuz din partea angajatorului. Chiar și atunci când angajatul ar fi de acord cu prelungirea delegării, consimțământul nu poate fi dat decât pentru o perioadă de maximum 60 de zile. Bineînțeles, în cazul în care ambele părți doresc să continue delegarea, ei pot să o prelungească, în momentul în care perioada prelungită inițial, de 60 de zile, a ajuns la termen.
Însă o astfel de limitare îi conferă o anumită libertate angajatului de a se gândi de fiecare dată dacă mai vrea să prelungească delegarea, nefiind pus în situația de a accepta, de exemplu, o delegare care să dureze un an.
Delegări&detașări 2019. Dosar juridic este o campanie de informare marca avocatnet.ro care lămurește cele mai importante întrebări și situații de care se lovesc companiile care detașează sau delegă salariați în țară sau în străinătate. Articolele vor explica pe larg condițiile legale în care se pot face detașările și delegările, regimul de drepturi și obligații ale angajatorilor și salariaților, precum și sancțiunile care pot apărea la nerespectarea reglementărilor, oferind și răspunsuri la probleme apărute în practică. Toate articolele din serie publicate până acum sunt disponibile aici.
Comentarii articol (0)