avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... mutare pe alt post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

mutare pe alt post

buna ziua !!! lucrez intr-o firma pe perioada determinata si cam de o luna un coleg a suferit un accident si este un post liber.angajatorul ma obliga sa muncesc in locul lui cu toate ca in fisa postului meu acest lucru nu specifica ca ma poate muta si plus de asta in acel loc imi trebuie si o autorizatie de stivuitorist pe care eu nu o am.intrebarea mea este daca refuz sa lucrez in acel post ce mi se poate intampla.multumesc
Potrivit dispozitiilor art. 41 alin. (1) din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor. Totodata, alin. (3) din acelasi articol prevede ca modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:

a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.

In concluzie, modificarea locului de munca se face cu acordul salariatului, prin act aditional la CIM.

Angajatorul nu poate modifica unilateral locul de munca al salariatului, ci doar prin incheierea cu salariatul a unui act aditional semnat de ambele parti prin care se va prevedea in mod expres aceasta modificare.

Angajatorul nu poate modifica in mod unilateral nici felul muncii salariatului (decat in cazurile expres prevazute de lege).

Totusi, conform art. 42. din Codul muncii:


(1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de către angajator prin delegarea sau detaşarea salariatului într-un alt loc de muncă decât cel prevăzut în contractul individual de muncă.

(2) Pe durata delegării, respectiv a detaşării, salariatul îşi păstrează funcţia şi toate celelalte drepturi prevăzute în contractul individual de muncă.

Conform art. 43 din Codul muncii,delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.
Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de maxim 60 de zile calendaristice în 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului.

Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.
Ultima modificare: Marți, 3 Aprilie 2012
ContSters241434, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare contract de munca victorm86 victorm86 Doresc sa stiu daca necontestarea sau contestarea tardiva a unei dispozitii prin care se modifica unilateral clauze esentiale ale unui contract de ... (vezi toată discuția)
Deplasare in delegatie arakys arakys Buna ziua! Conform legii, cate zile lucratoare dintr-o luna, angajatul poate fi trimis in delegatie ? Multumesac anticipat pentru raspuns. (vezi toată discuția)
Loc de munca vs locul muncii mihaela_1968 mihaela_1968 Buna seara! As dori o clarificare: cum pot schimba unilateral locul muncii? (ex: de la o sectie la alta, in cadrul aceleiasi firme, acelasi sediu) Delegarea ... (vezi toată discuția)