Sesiunea de depunere a proiectelor în cadrul programului Start-up Nation continuă până în data de 12 februarie 2019, numărul aplicațiilor depășind în acest moment 11.000. Ordinea depunerii cererilor de finanțare este ultimul criteriu luat în seamă la departajarea proiectelor, astfel că este de așteptat ca numărul aplicațiilor să-l depășească cu mult pe cel înregistrat în prima ediție a programului, atunci când nu a atins pragul de 20.000 de proiecte la finalul celor 30 de zile de depunere.
Mai mult, actuala ediție a programului de finanțare aduce câteva schimbări notabile în favoarea antreprenorilor, aceștia având posibilitatea să îți deconteze un număr mai mare de cheltuieli.
Iată mai jos care sunt cele mai importante modificări pe care ghidul solicitantului le-a adus în această ediție.
1. Sunt eligibile și firmele înființate în anul 2017
Programul de finanțare poate fi accesat de către firmele înființate după data de 30 ianuarie 2017. Astfel, firmele care nu au primit finanțare în cadrul primei ediții a programului își pot încerca șansele de finanțare încă o dată. De asemenea, și firmele care au activitate demarată pot solicita finanțare nerambursabilă prin intermediul programului Start-up Nation.
2. Au fost adăugate categorii noi de cheltuieli eligibile
Antreprenorii pot cuprinde în propriile planuri de afaceri noi categorii de cheltuieli eligibile, ajutorul financiar nerambursabil putând fi accesat și pentru decontarea:
- cheltuielilor cu contabilitatea pentru perioada de implementare a proiectului;
- cheltuielilor cu achiziția panourilor informative, acestea fiind obligatorii, spre deosebire de sesiunea din anul trecut.
3. Au fost adăugate noi plafoane pentru decontarea cheltuielilor
În cadrul programului, antreprenorii își pot deconta următoarele tipuri de cheltuieli operaționale:
- salarii și contribuții sociale;
- utilități;
- chirii;
- servicii de contabilitate.
Cheltuielile de mai sus se încadrează într-o nouă categorie, denumită cheltuieli forfetare, însă ele pot fi decontate prin proiect fprp a depăși însă cel mult 30% din valoarea totală a proiectului.
Alte praguri valorice au fost introduse pentru:
- programele software, inclusiv licențele. Aceste cheltuieli pot fi decontate până la cel mult 60.000 de lei;
- programele de software dedicate comerțului online pot fi decontate doar în limita a 20.000 de lei;
- achiziția panourilor (plăcilor) informative. Aceste cheltuieli pot reprezenta cel mult 500 de lei. În caz contrar, beneficiarul va suporta diferența;
- realizarea unei pagini web pentru promovarea afacerii și a produselor sau serviciilor sale. Pragul valoric pentru această cheltuială a fost diminuat de la 8.000 de lei la doar 4.000 de lei în acest an.
4. Firmele de IT vor fi defavorizate
Ghidul solicitantului aflat în vigoare pentru actuala sesiune a adus mai multe restricții impuse antreprenorilor care vor solicita ajutor financiar nerambusabil în baza codului CAEN 6201 - Activitati de realizare a software-ului la comanda (software orientat client). Astfel, aceste companii nu pot deconta cheltuielile pentru:
- software pentru comerțul online.
- programele software la comandă;
- realizarea de pagini web și promovarea online a paginii web.
5. Mai multe activități sunt excluse de la finanțare
În cadrul sesiunii actuale nu pot fi depuse cereri de finanțare pentru următoarele activități economice, ele fiind excluse în mod explicit prin ghidul solicitantului:
- activități de astrologie și spiritism;
- servicii de escortă, stabilirea întâlnirilor;
- video-chat;
- servicii ale agențiilor matrimoniale;
- video-chat online pentru consiliere matrimonială și psihologică.
Activitățile enumerate mai sus nu au fost în mod explicit excluse de la finanțare în cadrul sesiunii din 2017 a programului Start-up Nation.
Atenție! Programul de finanțare a fost lansat în data de 27 decembrie 2018, la ora 10.00. Depunerea cererilor de finanțare este posibilă pentru o perioadă de 30 de zile lucrătoare, ultima zi de înregistrare a proiectelor fiind 12 februarie 2019, ora 20.00.