La finalul lunii martie a fost publicat în dezbatere publică ghidul solicitantului pentru Start-up Nation și cea de-a doua sesiune a acestui program de finanțare, după cea din 2017. Antreprenorii își pot începe afaceri noi pentru care pot solicita un sprijin financiar de 100% din valoarea eligibilă a investiției, dar fără a depăși 200.000 de lei.
După cum am arătat în cadrul altor articole, antreprenorii pot demara cu ajutorul acestui program de finanțare afaceri în domeniul producției de bunuri, afaceri din sfera industriilor creative și servicii. Totuși, un capitol important al activităților eligibile în cadrul programului Start-up Nation îl constituie afacerile din sfera IT, iar articolul de astăzi prezintă cinci astfel de activități pe care antreprenorii le pot demara în perioada următoare.
1. Realizarea programelor software
Programatorii pot obține, prin intermediul programului Start-up Nation, un ajutor financiar nerambursabil de până la 200.000 de lei pentru achiziția de echipamente IT.
Totuși, o astfel de activitate necesită, în primul rând, angajarea unor specialiști, astfel că cea mai importantă cheltuială pe care firma o va suporta este cea legată de salariile și contribuțiile sociale aferente. Aceste cheltuieli pot fi decontate pentru o perioadă de cel mult 12 luni de la data semnării acordului de finanțare, până la valoarea maximă a unui salariu mediu brut pentru anul 2018, respectiv 4.162 lei, la care se adaugă contribuția aferentă angajatorului.
Ghidul solicitantului publicat în dezbatere publică la finalul lunii martie stabilește faptul că, în cursul sesiunii din acest an, programatorii nu își pot include în cadrul planurilor de afaceri cheltuielile pentru realizarea de pagini web și promovarea online a afacerii pe alte site-uri.
De asemenea, pentru această activitate nu sunt eligibile cheltuielile pentru achiziția de software-uri necesare desfășurării activității (software-uri la comandă), inclusiv pentru licențe.
În cazul în care aceste investiții sunt necesare, ele vor trebui suportate de către beneficiari din fonduri proprii.
Activitatea de realizare a programelor software se încadrează în codul CAEN 6201 - Activități de realizare a software-ului la comndă (software orientat client).
2. Activităţi de editare a jocurilor de calculator
Firmele care proiectează jocuri pentru platforme mobile sau pentru utilizarea lor pe calculator, această activitate necesită o investiție inițială serioasă în echipamente IT.
Calculatoarele (sau laptopurile) ce vor fi utilizate în acest scop trebuie să aibă o configurație tehnică specială, care să permită proiectarea codul sursă, testarea și lansarea aplicațiilor finale. Pentru o astfel de activitate vei avea nevoie cu siguranță de echipamente IT mai performante și, evident, mai scumpe decât cele din dotarea de bază a unui magazin de IT.
O a doua componentă importantă a unei astfel de afaceri, după înzestrarea tehnică necesară, o reprezintă costurile cu salariile și contribuțiile sociale pentru o perioadă de timp, până când activitatea se va susține din veniturile generate.
Alte cheltuieli care ar trebui acoperite pentru această perioadă inițială ar fi costurile cu chiria spațiului, până la semnarea primelor contracte și încasarea primelor venituri.
Activitatea de editare a jocurilor pentru telefon sau calculator se încadrează în codul CAEN 5821 - Activităţi de editare a jocurilor de calculator, activitate ce se încadrează în sfera industriilor creative.
Alte idei de afaceri din sfera industriilor creative pot fi citite în acest articol.
3. Consultanță în tehnologia informației
Antreprenorii care intenționează să demareze o afacere pentru planificarea si proiectarea sistemelor de calculatoare ce integreaza hardware, software si tehnologii de comunicatii pot obține la rândul lor ajutor financiar nerambursabil de până la 200.000 de lei prin intermediul acestui program de finanțare.
Având în vedere faptul că proiectarea sistemelor de calculatoare și a tehnologiilor de comunicații se va face la sediul clienților, firmele pot solicita ajutor financiar nerambursabil pentru achiziția unei autoutilitare sau au unui autoturism pentru transportul specialiștilor și a materialelor și sculelor necesare.
În cazul achiziției unei autoutilitare nu există un plafon maxim, însă antreprenorii care vor să achiziționeze autoturisme nu pot solicita mai mult de 36.000 de lei cu TVA inclus. De asemenea, justificarea acestei achiziții este extrem de importantă și trebuie inclusă în cadrul planului de afaceri.
Activitatea economică detaliată mai sus se încadrează în codul CAEN 6202 - Activități de consultanță în tehnologia informației și este asimilată industriilor creative.
4. Realizarea de site-uri web
Realizarea de site-uri web este o activitate ce poate fi sprijinită, de asemenea, prin intermediul programului Start-up Nation 2018.
Dintre toate ideile de afaceri prezentate, probabil aceasta este activitatea în care investiția este minimă. Nu ai nevoie, practic, decât de un laptop cu o conexiune bună la internet. Restul investiției este reprezentată de cunoștințele și aptitudinile tale.
În cazul în care gândești această activitate ca o afacere și nu ca pe un hobby, va trebui să creezi locuri de muncă, astfel că vei va trebui să achiziționezi pentru fiecare angajat câte un laptop.
Această activitate se încadrează în clasa CAEN 6311 - Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web şi activităţi conexe.
5. Activităţi ale portalurilor web
Această idee de afaceri este una destul de simplă: ai nevoie de cunoștințe și de pricepere, iar dotarea tehnică este minimă: poți alege dacă desfășori activitatea într-un atelier propriu sau dacă te vei deplasa întotdeauna la sediul clienților tăi. După ce ai stabilit care este felul în care îți vei desfășura activitatea, restul cheltuielilor vor fi minime.
Cheltuielile cu închirierea unui spațiu pentru desfășurarea activității pot fi decontate pentru o perioadă de cel mult 12 luni de la data semnării acordului de finanțare.
Activitățile pe care le vei derula vor avea, aproape întotdeauna, caracter repetitiv:
- service calculatoare personale;
- service laptopuri;
- reparații monitoare;
- reparații imprimante;
- înlocuire și reumplere cartușe imprimante;
- devirusare calculatoare personale și laptopuri;
- instalare sistem de operare, editare și antivirus;
- configurare rețele fără fir etc.
Activitatea descrisă mai sus se încadrează în codul CAEN 6203 - Activităţi de management (gestiune şi exploatare) a mijloacelor de calcul.
Comentarii articol (1)