Dintr-un punct de vedere tehnic, realitatea virtuală se referă la un mediu tridimensional generat de un computer cu care un utilizator interacționează. În viitor, aplicațiile dezvoltate pe baza realității virtuale vor fi extrem de numeroase și vor oferi clienților sau beneficiarilor avantaje enorme în ceea ce privește felul în care înlețegem și interacționăm cu realitatea.
Educația va fi unul dintre domeniile care vor beneficia cel mai puternic de beneficiile aduse de această tehnologie. Tehnologia va fi, cu siguranță, implementată pe scară largă și în alte ramuri economice. Spre exemplu, cu ajutorul unor ochelari de speciali vei putea vedea cum arată mobila pe care ți-o dorești montată în dormitorul tău, înainte de a face plata și de a o transporta acasă.
În cursul anului 2017, programul de finanțare Start-up Nation a sprijinit numeroase proiecte din sfera industriilor creative, așa cum este cazul și al celor de realitate virtuală, iar anul 2018 nu va fi diferit.
Pentru a primi finanțare pentru un proiect de realitate virtuală, va trebui să parcurgi următorii pași:
- stabilirea investiției necesare;
- înființarea societății comerciale;
- pregătirea proiectului și a documentației necesare;
- depunerea proiectului și solicitarea sprijinului financiar nerambursabil.
Stabilirea investiției necesare
Finanțarea prin intermediul fondurilor nerambursabile (fie fonduri europene sau fonduri naționale) nu se rezumă doar la achiziția echipamentelor IT și a soluțiilor software care permit implementarea tehnologiei de realitate augmentată.
Un astfel de proiect, pentru a funcționa, necesită închirierea unui spațiu destinat desfășurării activităților economice, dar și angajarea unor persoane care să asigure funcționarea optimă a proiectului.
Iată ce cheltuieli poți deduce prin intermediul unui proiect de acest tip:
- achiziția de echipamente IT și soluții software;
- cheltuielile cu salariile și contribuțiile sociale pentru 12 luni de zile;
- cheltuielile cu utilitățile pentru 12 luni de zile;
- cheltuielile cu chiria spațiului în care funcționează societatea;
- achiziția de mobilier;
- achiziția de aparate de aer condiționat.
Având în vedere că proiectele necesită publicitate pentur atragerea clienților, o investiție aparte pe care orice antreprenor trebuie să o ia în calcul este chiar realizarea unui site de prezentare web a serviciilor oferite. Prin urmare, și includerea unui buget de promovare este la fel de importantă.
Înființarea unei societăți comerciale
Depunerea cererii de finanțare și solicitarea sprijinului financiar sunt condiționate de înființarea, în prealabil, a unei societăți comerciale. Totodată, este foarte importantă alegerea activității economice optime, iar codul CAEN nu va ține cont de tehnologia virtuală implicată în proiect, ci de activitatea desfășurată. Astfel, pentru a organiza cursuri pentru copii pe baza realității virtuale, codul CAEN potrivit este 8559 - Alte forme de învățământ n.c.a, activitate din sfera industriilor creative.
Pregătirea documentației necesare
Obținerea unei finanțări pentru înființarea unei astfel de afaceri este condiționată de pregătirea unei anumite documentații:
- planul de afaceri;
- cererea de finanțare;
- documente suport.
Planul de afaceri și cererea de finanțare sunt documente standardizate, impuse de finanțator prin intermediul ghidului solicitantului.
În categoria documentelor suport se vor regăsi declarațiile pe proprie răspundere, oferte financiare și tehnice pentru echipamente, dar și actele de înființare ale societății.
Documentația se va depune în format electronic pentru analiză și verificare, prin intermediul unei aplicații web gestionată de către finanțator.
Sesiunea de depunere a proiectelor are o dată de început și o dată de încheiere, astfel că respectarea acestui calendar este crucială pentur obținerea finanțării.