Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea art. 67 din Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor a fost respinsă de Senat în martie 2019, iar azi a fost respinsă și de Camera Deputaților. Asta înseamnă că actul nu se va aplica, pentru că și-a încetat traseul legislativ.
Companiile private ar fi putut scăpa de obligația realizării analizei de risc la securitatea fizică, prevedea documentul. Mai precis, vizate erau firmele care au capital social integral privat.
„Societățile reglementate de Legea nr. 31/1990 (...), care au capital social integral privat, sunt exceptate de la obligația obținerii analizei de risc la securitate fizică (...)”, scria în proiectul de lege. Asta ar fi însemnat că obligația s-ar fi restrâns doar la firmele care sunt deținute total sau parțial de stat.
Companiile private, printre alte entități, sunt obligate de lege să-și asigure paza. Concret, acestea trebuie să ia măsuri de securitate în baza unei analize de risc la securitatea fizică.
„Adoptarea măsurilor de securitate (...) se realizează în conformitate cu analiza de risc efectuată de unitate, prin structuri de specialitate sau prin experți abilitați, care dețin competențe profesionale dobândite pentru ocupația de evaluator de risc la securitatea fizică”, scrie în normele pentru aplicarea Legii pazei.
Inițiatorii proiectului de lege spuneau că obligația de a face o analiză de risc este excesivă în cazul firmelor private, din moment ce aceasta implică costuri semnificative și, în lipsa ei, amenzi prea mari.
Companiile care nu realizează analiza de risc la securitate fizică riscă să fie amendate, în prezent, cu sume între 10.000 și 20.000 de lei.
Atenție! Proiectul de lege nu se poate aplica. Din moment ce a fost respins de Camera Deputaților, Forul decizional în acest caz, documentul și-a încetat traseul legislativ.
Comentarii articol (0)