Regulamentul european privind recunoașterea reciprocă a ordinelor de indisponibilizare și de confiscare a fost adoptat recent de Consiliul UE ca o încercare de a eficientiza recunoașterea reciprocă a măsurilor luate prin astfel de acte, conform unui comunicat de presă. Documentul se va aplica direct în toate statele membre UE, inclusiv în România, peste doi ani.
Noul act unional va avea scopul de a crea un cadru de măsuri antiinfracționale specific situațiilor contemporane, întrucât măsurile existente acum au devenit ineficiente - practic, conform declarației de presă privind noul regulament, rata de succes în privința confiscării profiturilor obținute din activități infracționale este de 1,1% în prezent.
Practic, schimbările vor porni de la forma legală însăși - un regulament european atinge un grad de uniformizare ridicat, în general, din cauză că se aplică direct în statele membre UE. Practic, la fel ca în cazul regulamentului privind protecția datelor, și acest regulament cu ordinele de indisponibilizare și confiscare se va aplica direct în toate statele membre. Astfel, autoritățile românești îl vor aplica fără să mai fie nevoie de adoptarea unor măsuri interne de punere în aplicare.
În atingerea aceluiași scop al unei recunoașteri efective și eficiente, va exista doar un număr limitat de motive de nerecunoaștere sau neexecutare. De exemplu, va putea fi refuzată recunoașterea sau executarea unui asemenea ordin pentru a se respecta principiul ne bis in idem (neexecutarea de două ori a aceluiași ordin).
O altă schimbare, printre altele, va fi refuzarea recunoașterii sau executării unui ordin de indisponibilizare sau de confiscare dacă vor exista anumite imunități.
Atenție! Regulamentele UE sunt acte normative care trebuie aplicate întocmai în toate statele membre UE, deci și în România, astfel cum ar fi aplicată legislația internă a unui stat. De asemenea, având în vedere principiul supremației dreptului UE, conflictele între legislația internă și dreptul UE trebuie soluționate în favoarea ultimului. Regulamentul urmează să apară în Jurnalul Oficial al UE și să se aplice după trecerea a doi ani.