Directiva UE 2024/1226 are ca scop consolidarea luptei împotriva criminalității organizate și a profiturilor ilegale prin sporirea eficienței urmăririi și confiscării bunurilor provenite din infracțiuni. Directiva introduce o serie de măsuri, judiciare, organizatorice și logistice.
Astfel, fiecare stat membru va trebui să înființeze cel puțin un birou de recuperare a activelor pentru a facilita cooperarea transfrontalieră în domeniul urmăririi activelor. Birourile de recuperare a activelor vor avea acces la o gamă largă de informații, inclusiv registre de bunuri imobile, registre de vehicule, registre comerciale și registre ale beneficiarilor reali.
De asemenea, măsura extinde posibilitățile de indisponibilizare și confiscare a bunurilor provenite din infracțiuni. Conform documentului, bunurile identificate ca provenind din infracțiuni vor putea fi confiscate chiar dacă nu a fost pronunțată o condamnare penală, dacă există dovezi că au fost obținute din activități infracționale.
Actul legislativ european prevede măsuri pentru a facilita despăgubirea victimelor infracțiunilor prin confiscarea bunurilor provenite din infracțiuni. Conform acestor prevederi, victimele vor avea dreptul de a solicita restituirea bunurilor care le-au fost furate sau distruse. De exemplu, în vederea facilitării despăgubirii victimelor, bunurile indisponibilizate pot fi vândute în anumite circumstanțe, chiar înainte de confiscarea definitivă, de exemplu dacă sunt perisabile.
Directiva europeană promovează cooperarea transfrontalieră între statele membre în domeniul urmăririi și confiscării activelor. Prin urmare, conform acesteia, statele membre vor trebui să furnizeze reciproc informații și asistență pentru a facilita confiscarea bunurilor provenite din infracțiuni indiferent de statul membru în care se află, scopul fiind acela de a descuraja criminalitatea organizată prin reducerea profiturilor ilegale și de a proteja victimele infracțiunilor prin facilitarea despăgubirii, prin concentrarea eforturilor autorităților judiciare din statele membre ale UE. mai mult, statele membre vor putea confisca averile nejustificate dobândite prin intermediul organizațiilor criminale.
Comisia Europeană estimează că organizațiile criminale obțin venituri anuale de cel puțin 139 de miliarde EUR. Directiva are ca scop reducerea acestor profituri prin confiscarea bunurilor obținute ilegal și prin descurajarea criminalității organizate.
Atenție! Statele membre vor trebui să transpună directiva în legislația lor națională în termen de 30 de luni.
Comentarii articol (0)