avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Contrabanda cu tigari- masina si marfa confiscata
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Contrabanda cu tigari- masina si marfa confiscata

Buna ziua!Am si eu o problema si as dori daca se poate sa ma ajutati.Am o cunostinta care a fost prinsa cu 200 de cartoane de tigari in oras cand incerca sa le vanda.Politistii de frontiera l-au retinut pentru declaratii,i-au confiscat masina dar si marfa,iar la finalul declaratiilor i-au dat de platit un prejudiciu imens.

Intrebarea mea este urmatoarea: Dat fiind faptul ca persoana a colaborat si nu s-a opus cu nimic ,a platit prejudiciul ...mai pe scurt a facut tot ce i s-a spus sa faca...de ce nu poate sa ia masina confiscata inapoi? Tin sa mentionez ca acest lucru s-a intamplat pe data de 29 oct.2015,si iata suntem in 17 nov.si masina se afla inca la politie....?

Va multumesc frumos ! V-as si fi recunoscatoare daca ati putea sa ma ajutati cu un raspuns si daca este posibil sa imi si aratati articolul de lege prin care se dovedeste ca este legal ca masina sa se afle in posesia politiei/sau nu.

Cu stima si respect,
Ana Maria Costea
Ultima modificare: Marți, 17 Noiembrie 2015
AnaMariaCostea, utilizator
E legal asa.
Aveți ordonanță.
Stiti cumva cat timp mai au voie cei de la Politie sa tina masinca confiscata?
Sau puteti sa imi aratati va rog/sau sa ma indrumati ca sa gasesc ,articolul din codul penal unde este mentionat acest lucru ,ca este legal sa o tina confiscata atata timp?
Mi se pare deplasat ,sa tina masina dat fiind ca s-a facut tot ce s-a cerut foarte repede+faptul ca a cooperat ..
Multumesc !:)
Ultima modificare: Marți, 17 Noiembrie 2015
AnaMariaCostea, utilizator
V-am scris dar s-a șters celalalt topic.
În caz de condamnare bunurile nu se restituie.
Adică va rămâne confiscata.
Masina a fost pusa sub sechestru in vederea confiscarii speciale.
Împotriva măsurii asigurătorii luate de procuror sau a modului de aducere la îndeplinire a acesteia suspectul ori inculpatul sau orice altă persoană interesată poate face contestaţie, în termen de 3 zile de la data comunicării ordonanţei de luare a măsurii sau de la data aducerii la îndeplinire a acesteia, la judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în fond.
ART. 249 c.p.p.
Condiţiile generale de luare a măsurilor asigurătorii
(1) Procurorul, în cursul urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, din oficiu sau la cererea procurorului, în procedura de cameră preliminară ori în cursul judecăţii, poate lua măsuri asigurătorii, prin ordonanţă sau, după caz, prin încheiere motivată, pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse ori care pot servi la garantarea executării pedepsei amenzii sau a cheltuielilor judiciare ori a reparării pagubei produse prin infracţiune.
(2) Măsurile asigurătorii constau în indisponibilizarea unor bunuri mobile sau imobile, prin instituirea unui sechestru asupra acestora.
(3) Măsurile asigurătorii pentru garantarea executării pedepsei amenzii se pot lua numai asupra bunurilor suspectului sau inculpatului.
(4) Măsurile asigurătorii în vederea confiscării speciale sau confiscării extinse se pot lua asupra bunurilor suspectului sau inculpatului ori ale altor persoane în proprietatea sau posesia cărora se află bunurile ce urmează a fi confiscate.
(5) Măsurile asigurătorii în vederea reparării pagubei produse prin infracţiune şi pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare se pot lua asupra bunurilor suspectului sau inculpatului şi ale persoanei responsabile civilmente, până la concurenţa valorii probabile a acestora.
(6) Măsurile asigurătorii prevăzute la alin. (5) se pot lua, în cursul urmăririi penale, al procedurii de cameră preliminară şi al judecăţii, şi la cererea părţii civile. Măsurile asigurătorii luate din oficiu de către organele judiciare prevăzute la alin. (1) pot folosi şi părţii civile.
(7) Măsurile asigurătorii luate în condiţiile alin. (1) sunt obligatorii în cazul în care persoana vătămată este o persoană lipsită de capacitate de exerciţiu sau cu capacitate de exerciţiu restrânsă.
(8) Nu pot fi sechestrate bunuri care aparţin unei autorităţi sau instituţii publice ori unei alte persoane de drept public şi nici bunurile exceptate de lege.
#B
ART. 112*) c.p.
Confiscarea specială
(1) Sunt supuse confiscării speciale:
a) bunurile produse prin săvârşirea faptei prevăzute de legea penală;
b) bunurile care au fost folosite, în orice mod, sau destinate a fi folosite la săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, dacă sunt ale făptuitorului sau dacă, aparţinând altei persoane, aceasta a cunoscut scopul folosirii lor;
c) bunurile folosite, imediat după săvârşirea faptei, pentru a asigura scăparea făptuitorului sau păstrarea folosului ori a produsului obţinut, dacă sunt ale făptuitorului sau dacă, aparţinând altei persoane, aceasta a cunoscut scopul folosirii lor;

d) bunurile care au fost date pentru a determina săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală sau pentru a răsplăti pe făptuitor;
e) bunurile dobândite prin săvârşirea faptei prevăzute de legea penală, dacă nu sunt restituite persoanei vătămate şi în măsura în care nu servesc la despăgubirea acesteia;
f) bunurile a căror deţinere este interzisă de legea penală.
(2) În cazul prevăzut în alin. (1) lit. b) şi lit. c), dacă valoarea bunurilor supuse confiscării este vădit disproporţionată faţă de natura şi gravitatea faptei, se dispune confiscarea în parte, prin echivalent bănesc, ţinând seama de urmarea produsă sau care s-ar fi putut produce şi de contribuţia bunului la aceasta. Dacă bunurile au fost produse, modificate sau adaptate în scopul săvârşirii faptei prevăzute de legea penală, se dispune confiscarea lor în întregime.
(3) În cazurile prevăzute în alin. (1) lit. b) şi lit. c), dacă bunurile nu pot fi confiscate, întrucât nu aparţin infractorului, iar persoana căreia îi aparţin nu a cunoscut scopul folosirii lor, se va confisca echivalentul în bani al acestora, cu aplicarea dispoziţiilor alin. (2).
(4) Dispoziţiile alin. (1) lit. b) nu se aplică în cazul faptelor săvârşite prin presă.
(5) Dacă bunurile supuse confiscării potrivit alin. (1) lit. b) - e) nu se găsesc, în locul lor se confiscă bani şi bunuri până la concurenţa valorii acestora.
(6) Se confiscă, de asemenea, bunurile şi banii obţinuţi din exploatarea bunurilor supuse confiscării, precum şi bunurile produse de acestea, cu excepţia bunurilor prevăzute în alin. (1) lit. b) şi lit. c).
#CIN
*) Reproducem mai jos prevederile art. IV din Legea nr. 63/2012 (#M2).
#M2
"ART. IV
Ori de câte ori prin legi speciale, prin Codul penal sau prin Codul de procedură penală se face trimitere la art. 112 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, trimiterea se va considera făcută la art. 112 şi 112^1 şi ori de câte ori prin legi speciale, prin Codul penal sau prin Codul de procedură penală se face trimitere la confiscare ca măsură de siguranţă, trimiterea se va considera făcută şi la confiscarea extinsă."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Confiscarea drujbei Sanda2016 Sanda2016 Iti pot confisca padurarii drujba bun personal daca te gasesc cu lemne in padure? (vezi toată discuția)
Rog clarificare! perchezitia informatica, in cadrul unui dosar ... Hhh13580 Hhh13580 ROG CLARIFICARE! Perchezitia informatica, in cadrul unui dosar penal, se face, din cate am inteles eu , in urma unui Mandat de perchezitie emis de procuror, ... (vezi toată discuția)
Sechestru alina301186 alina301186 Imi poate spune si mie cineva care este diferenta dintre confiscat si sechestru? (vezi toată discuția)