Guvernul a modificat Codul muncii pentru a se putea stabili un salariu minim brut diferențiat în funcție de studii și de vechimea în muncă. Mai precis, salariul minim pe țară urmează să fie 2.080 de lei, iar salariul minim diferențiat - 2.350 de lei.
În prezent, angajatorii care nu plătesc salariaților cel puțin nivelul salariului minim brut pe țară riscă să fie amendați cu sume cuprinse între 300 și 2.000 de lei. Asta înseamnă că aceeași amendă va fi valabilă și pentru firmele care nu acordă salariul minim diferențiat, acolo unde acest lucru se va impune.
„Trebuie avut în vedere faptul că, potrivit Codului muncii, angajatorii care stabilesc în contractul individual de muncă salarii sub nivelul minim legal riscă amenzi cuprinse între 300 și 2.000 de lei. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către inspectorii de muncă”, a precizat Andreea Păun, payroll supervisor la Accace România, legat de acest subiect.
Niciun angajator nu poate să stabilească, nici măcar prin negociere, un salariu minim brut mai mic decât cel reglementat de Guvern. Iar dacă vorbim de un program de lucru sub opt ore pe zi, „salariul de bază minim brut orar se calculează prin raportarea salariului de bază minim brut pe țară la numărul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat”, conform Codului muncii.
Posibilitatea de a stabili un salariu minim diferențiat a fost introdusă recent, prin ordonanță de urgență, în Codul muncii, însă cuantumul efectiv al acestuia trebuie stabilit prin hotărâre a Guvernului, odată cu data de la care se va aplica. Salariul minim diferențiat va fi valabil pentru posturile ce necesită studii superioare și pentru cei care au o vechime minimă în muncă de 15 ani.
Comentarii articol (0)