După cum prevede Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art.1 din Legea nr.46/2003 privind drepturile pacientului, ce se află de puțină vreme în dezbaterea Senatului, partenerii necăsătoriți s-ar putea bucura de o parte dintre drepturile pe care le au persoanele căsătorite. Pentru a se putea aplica, proiectul de act normativ are nevoie de aprobarea Parlamentului și de publicarea în Monitorul Oficial.
Mai exact, atunci când vine vorba de relația cu sistemul medical din România, cei ce trăiesc într-o uniune consesuală sau în concubinaj s-ar putea bucura de aceleași drepturi de care se bucură cei ce sunt căsătoriți în mod oficial.
Concret, aceștia vor putea, dacă proiectul legislativ va ajunge să se aplice, să-și viziteze fără probleme partenerul sau partenera internat/ă în spital și să-și dea acordul, atunci când pacientul n-o poate face, pentru efectuarea unor examinări medicale sau a unui tratament, inclusiv a unor intervenții chirurgicale.
De fapt, propunerea legislativă stabilește definiția reprezentantului legal, acesta fiind cel ce dă consimțământul în cazul în care pacientul nu o poate face. Potrivit textului documentului, “prin reprezentant legal se înțelege soțul/soția, copiii, părinții sau celelalte rude până la gradul al IV-lea, precum și orice persoană cu vârsta de minimum 18 ani împliniți pe care pacientul o desemnează în acest scop prin declarație autentificată în fața notarului, care se înregistrează în Registrul Național Notarial de Evidență a Procurilor și a Revocării acestora”.
Atenţie! Proiectul nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să treacă de ambele Camere ale Parlamentului, să fie promulgat de şeful statului şi publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (1)