avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 364 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Casatorie sau uniune consensuala ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Casatorie sau uniune consensuala ?

Dupa ce am citit acest forum , am vazut ca nu s-a inteles prea bine care este diferenta dintre casatorie si uniunea consensuala , asa ca este bine sa fie lamurite aceste notiuni .

Chiar daca uniunea consensuala se mai numeste si casatorie de proba , totusi nu este casatorie , iar bunurile dobandite in timpul convietuirii consensuale nu sunt stapanite in devalmasie ca in cazul casatoriei , asa ca o femeie bogata este avantajata de o uniune consensuala , deoarece nu trebuie sa-si imparta banii cu barbatul cu care convietuieste .

Daca dintr-o uniune consensuala rezulta si un copil , copilul are aceleasi drepturi ca si unul nascut in timpul casatoriei , cu un usor avantaj din partea barbatului , deoarece trebuie sa-l recunoasca , nu se prezuma ca este al lui .

Eu cred ca cel mai bine este ca partenerii sa nu se grabeasca sa se casatoreasca si sa incerce sa traiasca in uniune consensuala pana cand isi dau seama ca se inteleg , sau chiar sa ramana asa toata viata .

Am cunoscut foarte cupluri care se intelegeau foarte bine , dar dupa ce s-au casatorit au fost coplesiti de obligatiile familiale .

Dezavantajul casatoriei este dat si de traditie care considera ca femeia trebuie sa fie doamna in societate , artista in bucatarie si :stunned: in pat , in timp ce barbatul daca are un serviciu poate sa se uite la meci sau sa mearga la o bere cu baietii .

Dumneavoastra ce parere aveti ?

Uniunea consensuala nu presupune parcurgerea unor formalitati dificile de despartire , si o serie intreaga de aduceri aminte pe care ajunge sa le stie o lume intreaga , deoarece , de obicei sedintele se judecata sunt publice .

Daca acest subiect nu este postat in sectiunea potrivita imi cer scuze si sper ca un moderator o sa-l mute la locul potrivit .
Cel mai recent răspuns: Costinel Burca , Contabil 18:13, 1 Ianuarie 2010
Da...asta cam asa e. Sunt de acord
Eu as fi curios sa aflu diferenta dintre "uniunea consensuala" si concubinaj...B-)
J H a scris:

Eu as fi curios sa aflu diferenta dintre "uniunea consensuala" si concubinaj...B-)

Nu este nicio diferenta , dar concubinaj suna urat .

In vremurile de trista amintire , in care era dictatura , persoanele necasatorite sau ( si ) care nu aveau copii , erau considerati dusmani ai regimului si tratati ca atare .

Nici barbosii si pletosii nu erau mai bine vazuti , fiind considerati elemente destabilizatoare .

Este binecunoscut cazul domnului Ion Caciula , om al muncii fara ***a , care a cerut sa fie scutit de impozitul pe celibat pentru ca nu poate sa .... "actioneze " dupa indicatiile partidului , si i s-a raspuns ca atata vreme cat are degete si limba , legea tarii nu se schimba . :stunned:

Acuma nu se mai spune ca un cuplu traieste in concubinaj sau uniune consensuala , se considera ca 'traiesc impreuna" ! ;)
Stiam foarte bine ca nu-i nici o diferenta, insa mie nu mi se pare ca termenul concubinaj ar avea un sens peiorativ!!! Chiar deloc!
Si in franceza e cam la fel....

Pe de alta parte, la temenii asta foarte pretiosi gen "uniune consensuala" nu vad cum se numesc partile!
Sau o sa spunem: concubinul si concubina care traiesc in "uniune consensuala"???
Sau simplificam si spunem: "persoanele care traiesc in uniune consensuala"?

PS o buna parte din populatie nu a folosit niciodata "concubinaj" ci doar "traiesc impreuna"!
Moda trece... moda vine...
Urmarea o stiti si voi!:P
Ultima modificare: Vineri, 2 Octombrie 2009
ContSters56778, utilizator
Pai partile se numesc reclamant si parat daca se dau in judecata , numele il primesc la nastere sau si-l schimba prin hotarare administrativa . #-o

Alte discuții în legătură

Ref. uniunea consensuala mihaela_bucataru mihaela_bucataru Buna ziua, In cazul in care doua persoane (barbat-femeie) au locuit impreuna aproape 20 de ani, barbatul a murit de curand, ce drepturi are femeia (pensie ... (vezi toată discuția)
Cum pot obtine un certificat de concubinaj? evelyna evelyna Buna ziua! Cazul meu nu cred ca este nou, probabil au mai incercat si altii si nu au reusit si au renuntat. Stiu ca in noul cod civil apare si ... (vezi toată discuția)
Ultima pensie iricon iricon Buna ziua, In cazul in care pensionarul decedat (11 octombrie 2010) a trait in concubinaj 30 de ani cu concubina si nu are copii, (are doi nepoti de ... (vezi toată discuția)