avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 251 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ref. Uniunea consensuala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ref. Uniunea consensuala

Buna ziua,

In cazul in care doua persoane (barbat-femeie) au locuit impreuna aproape 20 de ani, barbatul a murit de curand, ce drepturi are femeia (pensie urmas sau alte beneficii de pe urma barbatului) in cazul in care legatura lor nu a fost legalizata printr-un act?
Este reglementata undeva aceasta situatie? Exista martori, exista o casa construita de barbat pe un teren al femeii.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: mihaela_bucataru , utilizator 14:35, 9 Februarie 2012
Nu, acest tip de legatura nu este reglementat in legislatia romana.Ca urmare, concubina nu are vocatie la mostenirea defunctului, si nici la drepturi banesti, din pacate.
Pretioasa exprimare "uniune consensuala" desemneaza, in fapt, comunul concubinaj. Desi au existat opinii in favoarea legalizarii concubinajului, acest fapt nu s-a realizat din multiple consideratiuni, inclusiv de natura morala ori religioasa.
Ca urmare, legea civila nu recunoaste decat o comunitate de bunuri de natura civila, si nu de natura dreptului familiei.
Nu are nici un drept. In legislatia româneasca nu este recunoscută „uniunea consensuala”.
Va multumesc pentru raspunsuri.

O zi buna,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie sau uniune consensuala ? Costinel Burca Costinel Burca Dupa ce am citit acest forum , am vazut ca nu s-a inteles prea bine care este diferenta dintre casatorie si uniunea consensuala , asa ca este bine sa fie ... (vezi toată discuția)
Drepturi concubinaj Liulica Gina Liulica Gina Dupa un concubinaj de 20 ani (numai cununie religioasa) ce drepturi are sotul supravetuitor? (vezi toată discuția)
Concubinul meu a facut credit ipotecar fiind singurul debitor. dupa casatorie voi avea si eu dreptul la apartament? VASILELOREDANA VASILELOREDANA Concubinul meu a facut un credit pt o casa la BT.Banca i-a dat ok-ul pt avans, a acordat avansul propietarului, avans la care am participat si eu. insa eu nu ... (vezi toată discuția)