In cazul in care pensionarul decedat (11 octombrie 2010) a trait in concubinaj 30 de ani cu concubina si nu are copii, (are doi nepoti de pe frate,fratele fiind decedat, nu exista mostenitori),exista vreo posibilitate ca aceasta pensie sa fie ridicata de concubina?
Va multumesc anticipat.
În cazul concubinajului, fiecare este proprietar pe bunurile pe care le dobîndeşte. Concubinul nu are drept de moştenire asupra averii partenerului (totuşi, unul dintre parteneri îi poate lăsa prin testament averea celuilalt şi acesta poate deveni moştenitor testamentar dacă partenerul nu are copii dintr-o altă căsătorie). Nu are nici drept la pensie de urmaş sau de întreţinere. Un avantaj e considerat faptul că se evită recunoaşterea bunurilor ca fiind comune. Dar, dacă partenerii convieţuiesc o vreme, au achiziţionat mai multe bunuri împreună şi după un timp decid să se despartă, uniunea consensuală prezintă un mare dezavantaj. Dacă bunul achitat integral în timpul relaţiei este înscris pe numele unuia dintre parteneri, celălalt va trebui să probeze recunoaşterea proprietăţii (una dintre cele mai dificile probe). Copiii rezultaţi dintr-o relaţie nelegalizată, dacă sînt recunoscuţi de părinţi, au aceleaşi drepturi ca şi cei rezultaţi din căsătorie (drept de pensie de întreţinere, de urmaş şi de moştenire).
Nu exista, cu exceptia cazului in care va fi unul dintre mostenitori. Sumele ramase neincasate de catre pensionarul decedat, reprezentand pensia pe luna in care a avut loc decesul, se platesc sotului supravietuitor, copiilor, parintilor sau, in lipsa acestora, celorlalti mostenitori, in conditiile dreptului comun; ultima pensie poate fi solicitata in cadrul termenului general de prescriptie (art. 97 din Legea nr. 19/2000).
Concubinaj
ady492
am o matusa care traieste in concubinaj cu un barbat cu 30 ani mai tinar decit ia mentionez ca matusa are 78 care urmareste sa ramina in cota parte dintro casa ... (vezi toată discuția)