avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Casatorie sau uniune consensuala ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Casatorie sau uniune consensuala ?

Dupa ce am citit acest forum , am vazut ca nu s-a inteles prea bine care este diferenta dintre casatorie si uniunea consensuala , asa ca este bine sa fie lamurite aceste notiuni .

Chiar daca uniunea consensuala se mai numeste si casatorie de proba , totusi nu este casatorie , iar bunurile dobandite in timpul convietuirii consensuale nu sunt stapanite in devalmasie ca in cazul casatoriei , asa ca o femeie bogata este avantajata de o uniune consensuala , deoarece nu trebuie sa-si imparta banii cu barbatul cu care convietuieste .

Daca dintr-o uniune consensuala rezulta si un copil , copilul are aceleasi drepturi ca si unul nascut in timpul casatoriei , cu un usor avantaj din partea barbatului , deoarece trebuie sa-l recunoasca , nu se prezuma ca este al lui .

Eu cred ca cel mai bine este ca partenerii sa nu se grabeasca sa se casatoreasca si sa incerce sa traiasca in uniune consensuala pana cand isi dau seama ca se inteleg , sau chiar sa ramana asa toata viata .

Am cunoscut foarte cupluri care se intelegeau foarte bine , dar dupa ce s-au casatorit au fost coplesiti de obligatiile familiale .

Dezavantajul casatoriei este dat si de traditie care considera ca femeia trebuie sa fie doamna in societate , artista in bucatarie si :stunned: in pat , in timp ce barbatul daca are un serviciu poate sa se uite la meci sau sa mearga la o bere cu baietii .

Dumneavoastra ce parere aveti ?

Uniunea consensuala nu presupune parcurgerea unor formalitati dificile de despartire , si o serie intreaga de aduceri aminte pe care ajunge sa le stie o lume intreaga , deoarece , de obicei sedintele se judecata sunt publice .

Daca acest subiect nu este postat in sectiunea potrivita imi cer scuze si sper ca un moderator o sa-l mute la locul potrivit .
Cel mai recent răspuns: Costinel Burca , Contabil 18:13, 1 Ianuarie 2010
Eu sunt ateu cu inclinatii religioase !

Am trecut in revista avntajele barbatului pentru ca sunt barbat , si de foarte multe ori am vazut multe casnicii distruse deoarece nu au trecut prin aceasta casatorie de proba , sau nu au fost parte intr-o alta uniune consensuala , asa ca partenerii au avut asteptari foarte mari de la casatorie , fara sa constientizeze ca o casatorie are implicatii juridice foarte profunde asupra fiecarui individ .

Consider ca am trecut de perioada in care casniciile erau bazate pe convenientele sociale si era obligatoriu sa te casatoresti si sa ai copii , pentru ca altfel erai obligat sa platesti un impozit marit .

Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Octombrie 2009
Costinel Burca, Contabil
Trebuie sa redeschis subiectul asta , pentru ca adineauri aflai cateva noutati .
Daca nu citeam pe avocatnet , www.avocatnet.ro/content/for...
ramaneam prost si acuma .

Mai nou nu se zice ca un cuplu traieste in uniune consensuala , deoarece acu aflai ca se considera ca sunt logoditi .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ref. uniunea consensuala mihaela_bucataru mihaela_bucataru Buna ziua, In cazul in care doua persoane (barbat-femeie) au locuit impreuna aproape 20 de ani, barbatul a murit de curand, ce drepturi are femeia (pensie ... (vezi toată discuția)
Cum pot obtine un certificat de concubinaj? evelyna evelyna Buna ziua! Cazul meu nu cred ca este nou, probabil au mai incercat si altii si nu au reusit si au renuntat. Stiu ca in noul cod civil apare si ... (vezi toată discuția)
Ultima pensie iricon iricon Buna ziua, In cazul in care pensionarul decedat (11 octombrie 2010) a trait in concubinaj 30 de ani cu concubina si nu are copii, (are doi nepoti de ... (vezi toată discuția)