Printr-un proiect de lege adoptat recent de Parlament și trimis la promulgare la președintele statului, aleșii au votat pentru o modificare a Codului de procedură civilă deloc îmbucurătoare pentru datornici: posibilitatea debitorului executat silit de a mai invoca, odată cu contestația la executare, motive de fapt/drept legate de fondul dreptului (cel mai adesea, legat de clauzele abuzive din contracte) va fi drastic redusă.
Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.134/2010 privind Codul de procedură civilă care cuprinde acest aspect ar trebui acum promulgat prin decret de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial pentru ca modificările sale să intre în vigoare. Mai jos, am pus unul lângă altul cele două texte de lege -- actualul și modificarea adoptată -- pentru comparație:
Textul actual | Textul adoptat în Parlament |
"În cazul în care executarea silită se face în temeiul unui alt titlu executoriu decât o hotărâre judecătorească, se pot invoca în contestația la executare și motive de fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului cuprins în titlul executoriu, numai dacă legea nu prevede în legătură cu acel titlu executoriu o cale procesuală specifică pentru desființarea lui". | "În cazul în care executarea silită se face în temeiul unui alt titlu executoriu decât o hotărâre judecătorească, se pot invoca în contestația la executare și motive de fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului cuprins în titlul executoriu, numai dacă legea nu prevede în legătură cu acel titlu executoriu o cale procesuală pentru desființarea lui, inclusiv o acțiune de drept comun". |
Pentru datornici, modificarea este extrem de dezavantajoasă. În practică, se întâmplă adesea ca prevederile abuzive din contractele de credit, de pildă, să fie aduse în atenția judecătorului pentru anulare prin intermediul contestației la executare silită, ne-a spus avocatul Ion Militaru (foto stânga).
"Actualmente, situațiile în care debitorul nu poate invoca pe calea contestației la executare motive de fapt sau de drept privind fondul dreptului sunt foarte puține, respectiv doar acelea în care legea prevedea o cale specifică de urmat, cu titlu de exemplu: plângerea contravențională împotriva procesului verbal de constatare și sancționare a contravențiilor, procedura fiscală de anulare a deciziilor de impunere etc.
Prin modificările aduse, legiuitorul lărgește sfera situațiilor în care nu mai pot fi invocate motive de fond sau de drept privitoare la fondul dreptului cuprins în titlul executoriu și la ipotezele în care debitorul ar avea la îndemână o acțiune de drept comun. Cu alte cuvinte, de fiecare dată când debitorul poate invoca acele motive de fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului prin alte acțiuni judiciare, speciale sau de drept comun, invocarea acestor motive pe calea contestației la executare este inadmisibilă", ne-a explicat Ion Militaru.
Mai simplu, dacă judecătorul constată că debitorul care a făcut contestația la executare silită avea la îndemână o altă cale de a invoca respectivele nereguli, îi va respinge cererea. Pentru clauzele abuzive există posibilitatea de a cere anularea lor pe cale separată, chiar fără să se ajungă la vreo executare silită. Împrumutatul constată că e posibil ca unele prevederi din contractul cu banca să fie abuzive, așa că decide să ceară anularea lor.
Anularea clauzelor printr-o acțiune separată
Cel mai mare dezavantaj al acestei modificări e că debitorii vor pierde posibilitatea de a obține anularea acelor clauze mai repede și cu costuri mai mici. "Debitorii vor trebui să suporte costul unui litigiu în plus și, pe de altă parte, vor trebui să aștepte mai mult timp pentru clarificarea relațiilor dintre ei și creditori, știut fiind faptul că o contestație de executare se judecă «de urgență și cu precădere» față de o acțiune de drept comun", punctează avocatul.
Folosind o acțiune separată pentru a obține anularea respectivelor clauze, debitorul va putea să obțină, până la urmă, desființarea în parte/cu totul a titlului în baza căruia este executat silit. Și, dacă a fost executat, la ce-i va servi acest lucru apoi? Avocatul explică faptul că se va putea cere întoarcere executării silite și că datornicul executat va putea să ceară înapoi sumele de bani executate silit în baza acelui contract problematic.
"După intrarea în vigoare a modificărilor, debitorii vor putea invoca aceste motive privitoare la fondul dreptului cuprins în titlul executoriu doar pe calea unui nou litigiu, separat de contestația la executare formulată. Bineînțeles, formularea unei acțiuni separate nu este condiționată de formularea și a contestației la executare, cele două litigii fiind independente. În situația în care, prin această acțiune separată, debitorul va obține desființarea totală sau parțială a dreptului pus în executare, debitorul va putea formula cerere de întoarcere a executării silite pentru recuperarea sumelor de bani executate în baza acestui titlu executoriu desființat", a precizat Ion Militaru.
Atenție! Prevederile proiectului de lege NU se aplică momentan. Acesta trebuie promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.
Comentarii articol (1)