1. Impozitul micro, obligatoriu pentru firmele cu afaceri sub un milion de euro. De la 1 ianuarie 2018, autoritățile au dublat pragul în funcție de care se decide dacă o companie aplică impozitul micro (1% sau 3%) sau impozitul pe profit (16%). Mai precis, microîntreprinderi sunt firmele cu afaceri de până la un milion de euro.
2. Trecerea opțională la regimul impozitării pe profit, eliminată doar pentru un trimestru. Până la finele anului 2017, microfirmele au avut posibilitatea de a trece, dacă vor, la impozit pe profit, însă numai dacă aveau un capital social minim de 45.000 de lei. Această regulă a fost eliminată la 1 ianuarie 2018, dar a fost reintrodusă la 1 aprilie 2018, însă cu o condiție suplimentară de a avea cel puțin doi salariați.
3. Cota de impozit de 1%, aplicabilă și dacă firma are salariați suspendați. În cursul lunii mai 2018, normele Codului fiscal au fost modificate în așa fel încât microfirmele să poată să aplice cota de impozitare de 1% chiar dacă au salariați suspendați, adică salariați care nu prestează efectiv muncă. Cotele de impozitare sunt stabilite în funcție de (in)existența salariaților la microfirmă: 1% dacă există salariați și 3% dacă nu există salariați.
4. Și microfirmele pot face deduceri din impozit. Nu doar companiile plătitoare de impozit pe profit pot face deduceri, ci și microfirmele, începând cu trimestrul al doilea al anului 2018. Mai exact, dacă fac sponsorizări, firmele pot să deducă până la 20% din impozitul trimestrial pe venituri, noutate reflectată inclusiv în formularul 100.
Comentarii articol (0)