1. Angajatorii ai căror angajații muncesc la negru (de exemplu, angajații lucrează fără contract de muncă sau salariați care lucrează pe perioada când contractele de muncă le sunt suspendate) riscă amenzi de până la 200.000 de lei. Mai mult, nerespectarea măsurii suspendării activității pentru folosirea angajaților care muncesc la negru, prin reluarea activității fără remedierea problemelor care au cauzat măsura suspendării, poate duce chiar la pedepse penale (închisoare de până la doi ani sau amenzi).
2. Reglementarea condițiilor pentru monitorizarea video sau a conversațiilor angajaților: aceste măsuri pot fi luate doar dacă sunt discutate, în prealabil, cu angajații și sunt respectate anumite condiții (de exemplu, măsura nu trebuie să depășească, în general, 30 de zile sau nu există alte măsuri mai puțin intruzive, care ar putea fi folosite pentru atingerea aceluiași scop - măsuri care au fost încercate, anterior, și nu și-au dovedit eficiența).
3. Reglementarea internshipului prin lege specială: noua reglementarea a internshipului prevede, printre altele, faptul că acesta trebuie să se desfășoare în temeiul unui contract. O altă obligație se referă la faptul că toate activitățile desfășurate de intern trebuie să fie prevăzute în contractul de internship.
4. Posibilitatea pentru femei de a se pensiona la 65 de ani și pentru funcționarii publici de a lucra peste vârsta de pensionare: în primul caz, este vorba de faptul că femeile pot să ceară continuarea activității până la 65 de ani (ca să se pensioneze la aceeași vârsta precum bărbații). În cazul funcționarilor publici, aceștia pot să lucreze, în continuare, până la trei ani după împlinirea vârstei de pensionare și a stagiului minim de cotizare.
5. Modificări în ceea ce privește regimul zilelor libere legale: Vinerea Mare (ultima vineri de dinaintea Paștelui) a devenit zi liberă și angajatorii sunt obligați să acorde zile libere angajaților de alte religii în zile diferite de zilele libere legale sau de zilele de concediu de odihnă.
6. Gravidele pot fi date afară în urma unei concedieri colective, dacă motivul concedierii nu are legătură cu starea de graviditate a persoanei gravide, a decis Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
7. A apărut o lege care reglementează telemunca, adică cea desfășurată în afara sediului angajatorului, prin intermediul tehnologiei: este vorba de o lege care reglementează telemunca. În concret, angajatul va lucra de acasă, de exemplu, prin intermediul unui laptop, însă va beneficia de aceleași drepturi pe care le are un salariat obișnuit.
8. Angajatorul nu mai are obligația de a acorda ajutor de deces, în cazul în care un salariat sau un membru de familie al acestuia moare. Motivul pentru care această obligație nu mai există, din 1 ianuarie 2018, este că angajatorul nu mai datorează contribuția la pensii, ci doar angajatul.
9. Schimbarea condițiilor minime de angajare a cetățenilor străini, în privința salariului minim brut: până la intrarea în vigoare a Legii nr. 247/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România (10 noiembrie 2018), cetățenii străini puteau fi angajați doar dacă erau plătiți de cel puțin două ori salariul minim brut. După acea dată, minimul e salariul minim brut.
10. Firmele cu peste 50 de angajați pot angaja (sau desemna pe cineva din angajații existenți) pe cineva care să se ocupe de problema egalității de șanse și de tratament, între femei și bărbați. În orice caz, este vorba doar de o posibilitate, nu de o obligație.