Obligația de mai sus, stabilită în Codul muncii, presupune faptul că angajatorul de la care s-a dispus detașarea are o obligație de a lua măsuri concrete și efective prin care să se asigure că respectarea drepturilor angajatului, în cadrul detașării, sunt respectate.
Bineînțeles, cel mai relevant aspect îl reprezintă faptul că trebuie să îi fie acordate salariatului drepturile mai favorabile (fie cele de la angajatorul care a dispus detașarea, fie cele de la angajatorul unde este detașat).
Astfel, ce măsuri poate lua un angajator, în scopul îndeplinirii obligației sale de a se asigura că angajatorul la care s-a dispus detașarea își îndeplinește integral și la timp obligațiile față de salariatul detașat?
Înainte de a răspunde la această întrebare, trebuie menționat un aspect: obligația respectivă privește relația dintre angajatorul de la care se face detașarea și angajatorul unde este detașat salariatul. Spre deosebire de relația dintre angajator și angajat, relația dintre cei doi angajatori nu este una de subordonare, ceea ce înseamnă că angajatorul de la care se face detașarea nu va putea ordine celuilalt angajator la fel cum i-ar putea da angajatului.
Mai mult, obligația privește mijloacele pe care trebuie să le ia angajatorul și nu rezultatul (o astfel de interpretare neputând fi dată, oricum, din cauza relației de egalitate juridică dintre cei doi angajatori).
Bineînțeles, cea mai simplă (și, probabil, cea mai efectivă) modalitate prin care se pot lua măsuri de către angajatorul de la care se face detașarea, pentru a se asigura de respectarea drepturilor angajatului, de către celălalt angajator, este o prevedere contractuală, în acest scop. O astfel de prevedere poate fi formulată asemănător cu obligația prevăzută în Codul muncii.
De asemenea, s-ar putea recurge la un pact comisoriu (modalitate prin care rezilierea poate fi dispusă, din voința părților la un contract, atunci când o anumită obligație nu este executată). Astfel, poate fi stipulat faptul că, dacă angajatorul la care este detașat angajatul nu îi respectă celui din urmă toate drepturile pe care le are în baza Codului muncii, contractul de detașare dintre angajatori va fi reziliat (astfel, încetând detașarea).
În același timp, angajatorul care dispune detașarea poate desfășura sesiuni de informare a angajatului, prin care să îi aducă la cunoștință acestuia drepturile pe care le are, în baza Codului muncii și, în concret, care sunt drepturile mai favorabile care trebuie să îi fie respectate. Informarea ar putea fi făcută, în scris, angajatul semnând o declarație că a fost informat, în acest sens.
Mai mult, poate exista o comunicare continuă între angajatorul de la care s-a dispus detașarea și angajat, în scopul monitorizării respectării drepturilor celui din urmă de către angajatorul la care s-a făcut detașarea. O astfel de comunicare poate să se desfășoare în scris.
Toate măsurile de mai sus, în special cele privind informarea și comunicarea continuă, în formă scrisă, pot demonstra că angajatorul de la care s-a făcut detașarea și-a respectat obligația prevăzută în Codul muncii de a lua măsurile necesare pentru a determina îndeplinirea obligațiilor de către angajatorul la care s-a făcut detașarea.
Atenție! Acestea sunt doar câteva exemple de măsuri pe care le poate lua angajatorul de la care este detașat angajatul pentru a se asigură că angajatorul la care se face detașarea își respectă obligațiile. Nimic nu se opune unor alte măsuri luate de angajatori, după caz.
Delegări&detașări 2019. Dosar juridic este o campanie de informare marca avocatnet.ro care lămurește cele mai importante întrebări și situații de care se lovesc companiile care detașează sau delegă salariați în țară sau în străinătate. Articolele vor explica pe larg condițiile legale în care se pot face detașările și delegările, regimul de drepturi și obligații ale angajatorilor și salariaților, precum și sancțiunile care pot apărea la nerespectarea reglementărilor, oferind și răspunsuri la probleme apărute în practică. Toate articolele din serie publicate până acum sunt disponibile aici.