1. Șoferii pot plăti amenda la jumătate în 15 zile de la momentul primirii procesului-verbal. Această posibilitate este extinsă considerabil, față de vechea situație, când amenda putea fi plătită la jumătate doar în 48 de ore de la momentul primirii procesului-verbal.
2. Dar nu mai pot plăti amenda direct polițistului. Astfel, dacă un șofer este sancționat cu amendă contravențională, acesta nu i-o mai poate plăti direct polițistului, ci va trebui să se folosească de celelalte mijloace pe care le are la dispoziție pentru plata amenzii.
3. Iar una din aceste modalități este de a plăti amenda într-un cont unic al Trezoreriei Statului, de oriunde din țară, neavând importanță unde își are domiciliul persoana amendată.
4. Chiar dacă există modificări privind modalitățile de plată a amenzii, cuantumul punctului-amendă nu crește. În 2019, punctul-amendă rămâne la 145 de lei, la fel ca în 2018.
5. O altă modificare, valabilă din 1 ianuarie 2019, este existența a două noi modele de proces-verbal de constatare a contravențiilor rutiere. Aceste modele se referă la situațiile când constatarea faptelor contravenționale o face agentul constatator, fie direct, fie cu ajutorul mijloacelor tehnice, respectiv la situațiile când constatarea se face exclusiv cu ajutorul mijloacelor tehnice.
6. Un regim mai favorabil există și pentru faptele legate de folosirea rovinietei: pe de o parte, dacă un proprietar a vândut o mașină și noul proprietar circulă fără rovinietă (deși aceasta e obligatorie, în cazul respectiv), cel din urmă este sancționat, dacă vechiul proprietar dovedește (potrivit dreptului comun) că a vândut mașina. Pe de altă parte, prescrierea amenzii pentru lipsa rovinietei valabile se face în patru, nu în șase luni.
7. Șoferii care cumpără mașini la mâna a doua trebuie să anunțe tranzacția în 90 de zile de la achiziționare. În caz contrar, înmatricularea se suspendă de drept. Astfel, dacă un șofer circulă cu o astfel de mașină, față de care s-a dispus suspendarea înmatriculării, amenda riscată pentru acest lucru este de până la 2.900 de lei.
8. Marja de eroare a aparatelor radar nu mai poate fi folosită ca temei pentru a contesta amenzile pentru depășirea limitelor de viteze. Singurul moment când marja de eroare poate fi luată în considerare, conform unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție, este când este verificat și omologat aparatul radar, de către autorități, pentru a intra pe piață.
9. Procesul-verbal prin care este dispusă sancțiunea reținerii permisului de conducere trebuie să conțină mențiunile cu privire la aplicarea sancțiunii complementare a suspendării dreptului de a conduce, durata suspendării și temeiul legal. În caz contrar, procesul-verbal de constatare a contravenției e anulabil în instanță.
Comentarii articol (2)