1. Beneficiul acordat firmelor sub forma posibilității de a împărți trimestrial dividende a venit la pachet și cu obligații pentru cei care aleg să împartă astfel profitul: inventarierea patrimoniului și realizarea bilanțurilor interimare, acesta din urmă traducându-se în muncă mai multă pentru contabili, deci, costuri suplimentare.
2. Obligația de a avea un responsabil cu protecția datelor (DPO), introdusă prin Regulamentul general privind protecția datelor personale (GDPR) pentru unii dintre operatorii de date personale. Numeroase firme și-au pus cel puțin o dată în mai 2018 această întrebare și mulți care, deși n-ar fi avut nevoie de un asemenea responsabil, și-au numit unul, cu consecința că numirea chiar și facultativă a acestuia vine cu tot setul de obligații aferente acestei funcții. În orice caz, numirea unui DPO trebuie obligatoriu anunțată Autorității de Supraveghere a Protecției Datelor.
Notă: A încerca sintetizarea obligațiilor din GDPR în câteva cuvinte este imposibil, dar dacă te interesează mai multe chestiuni pe acest subiect, le regăsești pe toate aici.
3. În cazul construcțiilor și amenajărilor care funcționează fără a fi autorizate pentru securitatea la incendiu, s-a introdus o obligație legală de a se afișa public pericolul la care se expun vizitatorii. Mai exact, clădirile/spațiile amenajate în clădiri de comerț, cultură și turism trebuie să pună la intrare un panou de avertizare, altfel riscă să fie amendate cu sume între 2.500 și 5.000 de lei.
4. În 2018 au fost adoptate ceva schimbări în ceea ce privește gestionarea ambalajelor de către comercianți. Cele mai multe dintre acestea se aplică începând de anul acesta, vizați fiind atât comercianții mici, cât și marii comercianți. Operatorii trebuie să asigure, începând din 2019, aplicarea sistemului garanție-returnare a ambalajelor reutilizabile, să pună la dispoziție puncte de preluare și rambursare a garanției bănești pentru aceste ambalaje, să asigure cumpărătorilor posibilitatea de a scăpa de ele la cumpărarea unor produse și nu numai.
5. S-a lărgit sfera operatorilor din comerț care sunt obligați să accepte plata cu cardul: e vorba, mai exact, de firmele care desfășoară comerț în cantități mari și cele care prestează servicii, însă numai dacă cifra lor anuală de afaceri trece de 50.000 de euro.
6. Proprietarii de terenuri pe care crește ambrozia vor fi somați, din noul an, să ia măsuri pentru distrugerea acestei buruieni, "vinovată" de serioase afecțiuni de sănătate pentru unele persoane. Cine va ignora avertizările autorităților și nu va lua măsuri va risca amenzi între 5.000 și 20.000 de lei.
7. Firmele private care furnizează servicii publice de transport local sunt obligate să respecte un procent minim de 30% vehicule electrice la achiziția de noi mijloace de transport.
8. Începând cu luna ianuarie 2019, agențiile de turism care activează în România și care vând pachete de servicii de călătorie sunt obligate să-și raporteze lunar activitatea. În caz contrar, acestea vor risca o amendă de 10.000 de lei. Raportarea se va putea face însă și online.
9. Firmele care au piscine publice trebuie să respecte noi obligații referitoare la igienă.
Comentarii articol (0)