Schimbările privind activitatea zilierilor se regăsesc în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, document ce a fost publicat recent în Monitorul Oficial.
Documentul prevede, printre multe alte măsuri, și limitarea perioadei în care se poate utiliza munca zilierilor. Astfel, după cum stabilește acesta, un beneficiar “nu poate utiliza o persoana mai mult de 25 de zile calendaristice în mod continuu în activitățile de tip zilier”.
Totuși, dacă lucrarea pentru care este folosită o persoană ce prestează muncă necalificată depășește termenul de 25 de zile calendaristice, beneficiarul mai poate utiliza zilierul doar pe bază de contract. În legislația anterioară privind zilierii nu exista o asemenea limitare a perioadei în care putea fi folosită munca acestora.
Actul normativ stabilește și tipul contractului de muncă pe care va trebui să-l încheie beneficiarul cu zilierul care lucrează pentru el mai mult de 25 de zile calendaristice, și anume acesta va utiliza zilierul pe baza unui contract de muncă pe perioadă determinată.
Totodată, documentul stabilește și numărul de zile dintr-un an pe care le poate lucra o persoană în regim zilier. Concret, acesta impune o limită de 120 de zile pe an calendaristic în care un zilier poate presta diverse activități, indiferent de numărul beneficiarilor.
Anterior aplicării măsurilor cuprinse în OUG 114/2018, legislația privind zilierii stabilea doar perioada în care o persoană poate presta muncă necalificată pentru același beneficiar. Mai exact, această limită e stabilită la 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.
Excepție de la această regulă fac zilierii “care prestează activități în domeniul creșterii animalelor în sistem extensiv prin pășunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activități sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea universităților acreditate, precum și în domeniul viticol”. Potrivit legislației în vigoare, aceștia pot lucra pentru același beneficiar până la 180 de zile pe an.