Articol scris de Daniel Milicescu, managing partner.
1. Medicina muncii
Controlul medical la angajare și controlul periodic, stabilit de către medic în funcție de natura profesiei sunt obligatorii. De aceea, astfel de costuri intră la categoria celor inevitabile. Controlul de medicina muncii costă cel puțin 100 lei/angajat, iar prețul poate urca în funcție de investigațiile specifice fiecărui domeniu de activitate. Un șofer, de exemplu, va necesita un alt tip de investigații față de o persoană care lucrează în industria alimentară sau o alta ce manipulează substanțe chimice ori lucrează într-un mediu cu radiații.
2. Amenajarea locului de muncă
Sunt, încă, multe companiile care au în vedere doar standardele de construcții în vigoare și standardul de securitate la incendiu atunci când vine vorba despre amenajarea locului de muncă. Și întâlnim, încă, destul de multe situații în care sunt omise alte trei documente care trebuie luate în calcul la amenajarea unui loc de muncă, și anume: normativul privind proiectarea clădirilor civile din punct de vedere al cerinței de siguranță în exploatare - Indicativ NP 068-02, normativul privind adaptarea clădirilor civile și spațiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap - Indicativ NP 051-2012 și Hotărârea Guvernului nr. 1.091/2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate pentru locul de muncă. Costurile cu amenajarea locului de muncă se evaluează în funcție de elemente variabile, de la spațiul disponibil până la calitatea mobilierului sau tipurile de echipamente vizate.
3. Servicii consultant SSM
Pentru companiile mari, în general, se practică modalitatea de tarifare per angajat, iar costul variază între 10 - 25 lei/angajat/lună. Costurile pot varia în funcție de numărul de angajați, de numărul de ore pe care consultantul le alocă clientului și de tipul de servicii incluse în contract. Seviciile sunt, în general, structurate pe trei mari categorii, respectiv servicii de instruire (introductiv generală și/sau periodică), servicii de instruire și monitorizare periodică a nivelului de conformare legală și full sevice, ce include redactarea instrucțiunilor proprii SSM, întocmire evaluare de risc și plan de prevenire, asistență în caz de control ITM și cercetarea accidentelor de muncă și consultanță oferită angajatorului pentru situațiile punctuale care apar în cadrul companiei.
4. Echipamente de protecție
Domeniile în care se impun investiții în achiziționarea echipamentelor de protecție sunt variate, de la retail, construcții sau industrie până la centre logistice, depozite etc. Astfel, o cască de protecție poate costa între 10-100 lei, bocancii pot avea prețuri cuprinse între 90 și 600 lei, iar prețul mănușilor poate varia de la 1.50 lei/buc până la 1.300 lei perechea, în funcție de natura protecției - riscuri mecanice, riscuri chimice, electroizolante, sudură, antităiere, antitermice, de unică folosință sau pentru riscuri minime.
5. Echipamente de lucru
Echipamentele de lucru sunt obligatorii acolo unde natura domeniului de activitate impune măsuri speciale de protecție. De exemplu, pentru cei care lucrează în zone cu potențial exploziv se utilizează un echipament special de lucru cu o țesătură specială care să nu producă scântei (antistatic). De aceea, evaluarea costurilor unui astfel de echipament variază, de asemenea, în funcție de natura materialului (ignifug, antichimic, rezistent la efectele arcului electric, reflectorizant, impermeabil, de protecție termică), prețurile acestora variind de la 10 până la 2.000 lei. De exemplu, doar haina de intervenție pentru un pompier are un preț ce depășește 1.600 lei.
6. Testări de microclimat
Testările de calitate a aerului pentru determinarea calității microclimatului presupun verificarea unor parametri precum nivelul de oxigen, cantitatea de particule respirabile în aer, intensitatea luminoasă, prezența diferitelor gaze, prezența substanțelor chimice (hidrogen sulfurat), prezența mucegaiurilor și identificarea tipurilor de mucegai, temperatura la locul de muncă, viteza de circulație a aerului sau nivelul de zgomot. Aceste testări sunt determinate de laboratoare autorizate, ale căror tarife pornesc de la 10 lei pe punctul de măsurare și pot ajunge până la 2.000 de lei.
7. Materiale igienico-sanitare
Conform legislației, angajatorii sunt obligați să ofere gratuit salariaților materiale precum dezinfectant, spray-uri pentru curățenie, mături, lavete, hârtie igienică, săpun, cremă de protecție mâini, acolo unde e cazul, sau trusă de prim ajutor, una la 25 de angajați. Dotarea trusei sanitare se face conform baremului stabilit în Ordinul Ministerului Sănătății nr. 427/2002, costul acesteia fiind între 120-250 lei, iar o dată la doi ani produsele care expiră vor fi schimbate cu kitul de înlocuire. Nerespectarea tuturor acestor obligații constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 la 6.000 de lei.
8. Asigurarea apei minerale
Asigurarea apei minerale adecvate în timpul programului de lucru și în condiții de temperaturi extreme, scăzute sau crescute pentru angajați este obligatorie. În conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă, angajatorii sunt obligați să ia câteva măsuri minimale pentru menținerea stării de sănătate a salariaților care lucrează în aer liber, precum asigurarea apei minerale vara (la locurile de muncă unde temperatura aerului depășește constant 30 grade se va asigura apă carbogazoasă salină 1g NaCl/litru în cantitate de 2-4 litri/persoană/schimb, distribuită la temperatura de 16-18 grade C) și ceai fierbinte iarna (la temperaturi de sub 5 grade – 0,5-1 litru/persoană/schimb).
9. Verificari PRAM și a sistemelor de detecție, stingere și alarmare a incendiilor
În funcție de tipul de verificări care se efectuează conform normativelor în vigoare, costurile pot varia în funcție de tipul de măsurători și de numărul de verificări realizate. În orice caz, prețul minim pentru acest tip de verificări este de 250 de lei. Verificarea anuală electrică specializată este obligatorie și este efectuată de către o firmă abilitată ANRE.
10. Alte cheltuieli inevitabile pe partea de SSM
Stingătoare de incendiu. Numărul și tipul acestora se stabilește în scenariul de securitate la incendiu, iar prețurile pot varia între 90-800 lei.
Semnalizări de securitate. Tablou electric, prize, căi de evacuare, locul în care se află trusa de prim-ajutor, risc de alunecare sau de impiedicare, cu prețuri ce variază între 2 până la 6 lei/buc.
Curs de prim ajutor pentru persoanele desemnate. Numărul de persoane desemnate se face în funcție de dimensiunea companiei, reprezentarea teritorială sau geografică și alte elemente specifice. Cursul poate dura 2 zile și costă 150-250 lei/persoană.
Cursuri SSM pentru reprezentanții salariaților din Comitetul de Sănătate și Securitate în Muncă. Aceste cursuri își propun să ofere indormații de bază privind rolul reprezentanților salariaților din CSSM. Prețul unui astfel de curs este 500-700 lei/persoană.
Mentenanța echipamentelor de muncă. Prețurile diferă în funcție de natura activității și dimensiunile unei companii.
Notă: Acest articol face parte dintr-o campanie informativă dedicată informării angajatorilor despre obligațiile pe care le au în domeniul SSM. Toate articolele publicate în campanie pot fi citite aici.