Cum știi dacă trebuie să aplici impozit pe veniturile microîntreprinderii
O firmă este obligată să aplice în 2020 regimul de impozitare micro dacă în cursul anului 2019 a realizat venituri sub echivalentul în lei al sumei de un milion de euro, potrivit Codului fiscal. În acest caz, cursul de schimb folosit pentru aflarea echivalentului în euro este cel de la închiderea exercițiului financiar pe anul 2019.
„Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exercițiului financiar în care s-au înregistrat veniturile”, prevede Codul. Asta înseamnă că vorbim de un curs de 4,7793 lei pentru un euro la finele anului 2019, adică echivalentul în lei este de 4.779.300 lei. Firmele care în 2019 au obținut venituri sub acest plafon aplică în anul 2020 regimul de impozitare micro.
Dacă microîntreprinderile au un capital social minim de 45.000 de lei și cel puțin doi salariați, acestea pot opta pentru trecerea la regimul impozitării profitului (cota este de 16%). Și trebuie subliniat că microîntreprinderile rămân la regimul micro chiar dacă se încadrează la regimul impozitării specifice.
Cota de impozitare a regimului micro este de 1%, dacă firma are salariați, sau de 3%, dacă firma n-are salariați.
Cum știi dacă trebuie să aplici impozit pe profit
Dacă societatea a realizat în anul 2019 venituri de cel puțin un milion de euro, aceasta trebuie să aplice în anul 2020 regimul impozitării pe profit, reiese din același act normativ. Cota de impozitare stabilită prin Codul fiscal este de 16%.
Concret, obligația de a plăti impozit pe profit revine următorilor contribuabili:
- persoanele juridice române, cu anumite excepții (printre care se numără Trezoreria, instituțiile publice, Banca Națională a României, microîntreprinderile sau asociațiile de proprietari);
- persoanele juridice străine care desfășoară activitate prin intermediul unui sediu permanent sau mai multor sedii permanente în România;
- persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România;
- persoanele juridice străine care realizează venituri din transferul proprietăților imobiliare situate în România sau al oricăror drepturi legate de aceste proprietăți, inclusiv închirierea sau cedarea folosinței bunurilor proprietății imobiliare situate în România, venituri din exploatarea resurselor naturale situate în România și venituri din vânzarea-cesionarea titlurilor de participare deținute la o persoană juridică română;
- persoanele juridice cu sediul social în România, înființate în conformitate cu legislația europeană.
Referitor la sfera de cuprindere a impozitului pe profit, acesta se aplică astfel:
- pentru persoanele juridice române, persoanele juridice străine cu locul de exercitare a conducerii efective în România, persoanele juridice cu sediul social în România, înființate potrivit legislației europene - asupra profitului impozabil obținut din orice sursă, din România și din străinătate;
- pentru persoanele juridice străine care desfășoară activitate prin intermediul unui sediu permanent sau mai multor sedii permanente în România - asupra profitului impozabil atribuibil sediului permanent, respectiv asupra profitului impozabil la nivelul sediului permanent desemnat să îndeplinească obligațiile fiscale;
- pentru persoanele juridice străine care realizează venituri din transferul proprietăților imobiliare situate în România sau al oricăror drepturi legate de aceste proprietăți, inclusiv închirierea sau cedarea folosinței bunurilor proprietății imobiliare situate în România, venituri din exploatarea resurselor naturale situate în România și venituri din vânzarea-cesionarea titlurilor de participare deținute la o persoană juridică română - asupra profitului impozabil aferent acestora.
Cum știi dacă trebuie să aplici impozit specific
Impozitul specific trebuie aplicat în 2020 de către firmele care, la data de 31 decembrie 2019, aveau înscrisă în actele constitutive, ca activitate principală sau secundară (desfășurată efectiv), una dintre activitățile corespunzătoare următoarelor coduri CAEN:
- 5510 (hoteluri și alte facilități de cazare similare);
- 5520 (facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată);
- 5530 (parcuri pentru rulote, campinguri și tabere);
- 5590 (alte servicii de cazare);
- 5610 (restaurante);
- 5621 (activități de alimentație pentru evenimente - catering);
- 5629 (alte servicii de alimentație neclasificate anterior);
- 5630 (baruri și alte activități de servire a băuturilor).
Așa prevede Legea nr. 170/2016, care mai impune cerința ca firma să nu se afle în lichidare. Și mai este și condiția ca firma să nu se încadreze la impozitarea micro. În esență, contribuabilii sunt obligați să aplice regimul specific dacă în mod normal ar fi aplicat impozitul pe profit și dacă desfășoară efectiv activitate economică pe codurile CAEN amintite mai sus.
Referitor la impozitare, regimul specific este unul cu impozitare variabilă. Formulele de calcul sunt stabilite separat pentru restaurante, catering și alte servicii de alimentație, în primul rând, pentru baruri, în al doilea rând, și pentru hoteluri, campinguri și tabere, în al treilea rând.
Acesta este al patrulea an în care se aplică regimul impozitării specifice.
Există și varianta să aplici un regim mixt de impozitare
Anumite companii se pot găsi în situația de a trebui să aplice concomitent, în 2020, regimul de impozitare pe profit și regimul de impozitare specific. Concret, așa cum reiese din Legea nr. 170/2016, acest lucru se poate întâmpla dacă o societate aplică impozitul specific și desfășoară în același timp activități ce se impozitează pe profit.
Așadar, contribuabilii trebuie să-și analizeze minuțios activitatea comercială și să calculeze, declare și achite impozitul specific pentru activitățile vizate de acest regim. Separat, pentru activitățile ce intră în sfera impozitului pe profit, trebuie calculat, declarat și achitat impozit pe profit.
De 18 ani, în fiecare ianuarie, avocatnet.ro structurează și prezintă principalele repere legislative și de reglementare între care ne vom desfășura viețile și afacerile în anul care tocmai începe.
În seria Bine de știut la început de an, cartografiem zilnic cele mai importante coordonate ale anului 2020 pentru toate domeniile relevante (de la taxare, muncă și afaceri până la pensii, legislație auto, moșteniri, divorțuri și multe altele). Găsiți aici, pe măsură ce le publicăm, toate informațiile care să vă ajute să vă orientați mai ușor atât pe plan profesional, cât și personal în privința regulilor aplicabile anul acesta în toate zonele de interes direct pentru voi.