Au apărut semne că recesiunea la nivel global vine mai repede decât era de așteptat
Bursele lumii s-au obişnuit mult cu culoarea roşie... în timp ce verdele e doar sporadic prezent, iar această evoluţie poate fi cel mai bun semnal al unei perioade dificile pentru economie. Pieţele sunt anticipative, ele citesc semnele care apar, se mişcă în concordanţă cu ele şi chiar uneori amplifică fenomenul. Mulţi analişti anticipau o recesiune pe început de 2020. Dar există probabilitatea, destul de mare, ca ea să apară chiar anul acesta. Încetinirea actuală e mai puternică decât se anticipa.
Potrivit estimărilor Rezervei Federale din New York, şansele apariţiei unei recesiuni au crescut la cel mai ridicat nivel din 2008.
Primele semne au apărut încă din toamna trecută, odată cu prăbuşirea preţului petrolului. Bloomberg remarcă faptul că în ciuda deciziei producătorilor de a reduce livrările, cotaţiile au scăzut, ceea ce arată că se aşteaptă o cerere şi mai mică. Economia Japoniei, de exemplu - unul dintre cei mai mari importatori de petrol ai lumii - s-a contractat în trimestrul al treilea al anului trecut şi e de aşteptat ca această situaţie să persiste anul acesta.
Dobânzile la credite vor creşte. Este concluzia analiştilor după introducerea de către guvern a taxei pe lăcomie. Ei mai atrag atenţia că investitorii s-ar putea îndrepta către alte ţări, ceea ce va duce la disponibilizări. Potrivit unei analize a Băncii Naţionale a României, de anul viitor nicio bancă nu va mai avea profit. Iar primele semne vor apărea chiar din acest an.
Potrivit studiului Băncii Naţionale, anul acesta, doar 4 din cele 23 de bănci din ţară vor mai avea profit. Iar odată cu timpul, situaţia se va înrăutăţi. Efectele le vor resimţii românii. În primul rând, vor crește dobânzile pentru cei un milion de datornici, însă, vor întâmpina probleme şi cei care vor vrea să se împrumute.
Presiuni pe kWh. Prețul spot al energiei în România, cu o treime peste media regiunii
Preţul energiei în România pe piaţa bursieră spot cu livrare luni este cel mai mare din regiune, la o diferenţă de aproximativ 30% faţă de celelalte ţări cu care România este cuplată, potrivit datelor postate pe site-ul OPCOM, operatorul pieţei.
Astfel, în România, energia s-a tranzacţionat cu 83,10 euro pe MWh, în timp ce un Ungaria, preţul este de 65,77 euro pe MW, în Slovacia - 63,74 euro pe MWh, iar în Cehia - 61,68 euro pe MWh. Diferenţa dintre preţul din România (cel mai mare) şi Cehia (cel mai mic) este de 36%.
Comentarii articol (0)