Impozitul pe profit trebuie aplicat în 2019 de către companiile care au avut afaceri de la un milion de euro în sus, conform Codului fiscal. Sub acest prag, firmele se încadrează la impozitul pe veniturile microîntreprinderilor.
De asemenea, trecerea la regimul impozitării profitului se mai poate face opțional, de către microîntreprinderile care au un capital social minim de 45.000 de lei și cel puțin doi salariați.
Cota de impozit pe profit care se aplică, în anul 2019, asupra profitului impozabil este de 16%. Deși în ultimii ani s-a tot vorbit despre reducerea acesteia la 10%, guvernanții n-au luat momentan nicio măsură în acest sens.
„Rezultatul fiscal se calculează ca diferență între veniturile și cheltuielile înregistrate conform reglementărilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile și deducerile fiscale și la care se adaugă cheltuielile nedeductibile. La stabilirea rezultatului fiscal se iau în calcul și elemente similare veniturilor și cheltuielilor, potrivit normelor metodologice (ale Codului fiscal - n. red.), precum și pierderile fiscale care se recuperează (...)”, este explicat în Codul fiscal.
Astfel, rezultă că un rezultat fiscal pozitiv este un profit impozabil, iar un rezultat fiscal negativ este o pierdere fiscală. Practic, rezultatul fiscal se calculează trimestrial sau anual, cumulat de la începutul anului fiscal.
Conform actului normativ, calculul, declararea și plata impozitului pe profit se fac trimestrial, până la data de 25 a primei luni următoare încheierii trimestrelor I-III, iar definitivarea și plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv se fac până la termenul de depunere a declarației privind impozitul pe profit, adică până la data de 25 martie.
Prin excepție, se poate opta pentru calculul, declararea și plata impozitului pe profit anual, cu plăți anticipate trimestriale. Termenul până la care se face plata impozitului anual este, de asemenea, data de 25 martie. În acest din urmă caz, plățile anticipate trimestriale se determină în sumă de o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele prețurilor de consum.
Declarația de impozit pe profit, adică formularul 101, trebuie depus în 2019 până pe 25 martie, dată care pică într-o zi de luni.