Companiile care trebuie să aplice impozitul specific în 2020 sunt cele care la data de 31 decembrie 2019 aveau înscrisă, în actele constitutive, ca activitate principală sau secundară desfășurată efectiv, una dintre activitățile din domeniul alimentației și/sau cel al turismului, potrivit Legii 170/2016. Totodată, acestea nu trebuie să se afle în lichidare.
Mai exact, este vorba de firmele care desfășoară concret activități corespunzătoare codurilor CAEN:
- 5510: hoteluri și alte facilități de cazare similare;
- 5520: facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată;
- 5530: parcuri pentru rulote, campinguri și tabere;
- 5590: alte servicii de cazare;
- 5610: restaurante;
- 5621: activități de alimentație (catering) pentru evenimente;
- 5629: alte servicii de alimentație n.c.a.;
- 5630: baruri și alte activități de servire a băuturilor.
Atât intrarea în regimul specific, cât și ieșirea din acesta, în anul 2020, trebuie notificate Fiscului, conform unor reguli speciale, până la data de 31 martie. Dacă intrarea în regimul specific se face din regimul impozitării profitului, ieșirea se poate face fie către regimul impozitării profitului, fie către regimul micro. Informații mai multe despre trecerea la impozitul pe profit sau la impozitul micro pot fi găsite aici.
„Persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit comunică organelor fiscale teritoriale aplicarea impozitului specific anual, până la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plătește impozitul specific. În cazul în care, la data de 31 decembrie inclusiv, condițiile [de aplicare a impozitului specific] nu mai sunt îndeplinite, contribuabilii comunică organelor fiscale teritoriale ieșirea din acest sistem de impunere, până la data de 31 martie inclusiv a anului următor”, este explicat în lege.
Impozitul specific se calculează conform unor formule specifice, în funcție de domeniul de activitate. Acestea pot fi găsite în fișierul anexat articolului.
În ceea ce privește declararea și plata impozitului, aceasta se face semestrial, până la data de 25 a lunii următoare semestrului, în două tranșe egale. Pentru anul curent, prima tranșă se achită până la 27 iulie 2020, iar a doua - până la 25 ianuarie 2021. Important: Intrarea sau ieșirea din impozitul specific se declară prin formularul 010, dar declararea acestui impozit se face prin formularul 100.
Dacă activezi și în afara turismului sau alimentației publice, datorezi și impozit pe profit
Trebuie precizat că, dacă o firmă desfășoară concomitent și activități ce ies din sfera impozitului specific, aceasta este obligată să aplice un regim mixt de impozitare (impozit specific + impozit pe profit).
Așadar, contribuabilii trebuie să-și analizeze minuțios activitatea comercială și să calculeze, declare și achite impozitul specific pentru activitățile vizate de acest regim. Separat, pentru activitățile ce intră în sfera impozitului pe profit, trebuie calculat, declarat și achitat impozit pe profit.
Important! Impozitul specific nu este aplicat de firmele încadrate ca microîntreprinderi, chiar dacă acestea desfășoară activități din domeniul turismului sau alimentației publice.
De 18 ani, în fiecare ianuarie, avocatnet.ro structurează și prezintă principalele repere legislative și de reglementare între care ne vom desfășura viețile și afacerile în anul care tocmai începe.
În seria Bine de știut la început de an, cartografiem zilnic cele mai importante coordonate ale anului 2020 pentru toate domeniile relevante (de la taxare, muncă și afaceri până la pensii, legislație auto, moșteniri, divorțuri și multe altele). Găsiți aici, pe măsură ce le publicăm, toate informațiile care să vă ajute să vă orientați mai ușor atât pe plan profesional, cât și personal în privința regulilor aplicabile anul acesta în toate zonele de interes direct pentru voi.