Prin intermediul Legii 153/2020, parlamentarii au dat o facilitate fiscală importantă pentru plătitorii de impozit specific. Acestora li se permite să scadă din impozitul datorat statului sumele plătite pentru achiziția caselor de marcat cu jurnal electronic pe care le-au pus în funcțiune.
Facilitatea este valabilă pentru aparatele puse în funcțiune începând cu anul 2020. Astfel, costurile se scad din impozitul specific datorat anual. Iar dacă sumele nu se recuperează integral, acestea se pot recupera și în următorii șapte ani.
2. Reduceri de impozit pentru creșterea capitalului
Plătitorii de impozit specific care-și cresc capitalul propriu, în perioada 2021 - 2025, vor putea beneficia de reduceri ale impozitului datorat statului, conform OUG 153/2020. Mai precis, sunt trei categorii de reduceri (2%, până la 10%, 3%) care se pot aplica, iar, în anumite condiții, acestea pot fi cumulate.
Facilitatea vine și cu o amânare temporară a termenului de declarare și plată a impozitului specific pentru semestrul al doilea al anului. Mai precis, pentru perioada 2021 - 2025, termenul nu este 25 ianuarie, așa cum ar fi normal, ci 25 iunie. Și, așa cum ne-a confirmat Ministerul Finanțelor, acest termen temporar este valabil pentru toată lumea, nu doar pentru cei care vor să beneficieze de reducerea impozitului.
Atenție: Primul termen anual modificat de declarare și plată a impozitului specific pe semestrul al doilea va fi cel din 2022, pentru semestrul al doilea al anului 2021.
3. Scutire de taxe salariale pentru mașinile de serviciu date angajaților
Legea 296/2020 conține o măsură care se aplică începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2021 (care se declară efectiv în februarie 2021).
Concret, „avantajele sub forma utilizării în scop personal a vehiculelor (...) care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice, aflate în proprietatea sau folosinţa persoanelor juridice ce aplică regimul de impozitare al microîntreprinderilor sau impozitul specific unor activități”, devin scutite de impozitul pe venit și de contribuțiile la sănătate și pensii. Însă nu orice vehicul este acceptat pentru această facilitate, ci doar vehiculele rutiere motorizate de maximum 3.500 de kg și maximum nouă scaune, inclusiv cel al șoferului.
4. Primele trei luni din an sunt scutite de impozit
În fine, trebuie amintit că Guvernul a stabilit, prin OUG 224/2020, că plătitorii de impozit specific sunt scutiți de plata acestei dări la stat pentru perioada 1 ianuarie - 31 martie 2021. Scutirea e introdusă după ce, în 2020, au mai fost date încă trei perioade de scutire, domeniul HoReCa fiind unul dintre cele mai afectate de criza coronavirusului.
Regulile generale ale regimului special de impozitare
Companiile care trebuie să aplice impozitul specific în 2021 sunt cele care la data de 31 decembrie 2020 aveau înscrisă, în actele constitutive, ca activitate principală sau secundară desfășurată efectiv, una dintre activitățile din domeniul alimentației și/sau cel al turismului, potrivit Legii 170/2016. Totodată, acestea nu trebuie să se afle în lichidare.
Este vorba de firmele care desfășoară concret activități corespunzătoare următoarelor coduri CAEN:
- 5510: hoteluri și alte facilități de cazare similare;
- 5520: facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată;
- 5530: parcuri pentru rulote, campinguri și tabere;
- 5590: alte servicii de cazare;
- 5610: restaurante;
- 5621: activități de alimentație (catering) pentru evenimente;
- 5629: alte servicii de alimentație n.c.a.;
- 5630: baruri și alte activități de servire a băuturilor.
Atât intrarea în regimul specific, cât și ieșirea din acesta, în anul 2021, trebuie notificate Fiscului, conform unor reguli speciale, până la data de 31 martie. Dacă intrarea în regimul specific se face din regimul impozitării profitului, ieșirea se poate face fie către regimul impozitării profitului, fie către regimul micro.
Impozitul specific se calculează conform unor formule specifice, în funcție de domeniul de activitate, acestea fiind disponibile aici.
În ceea ce privește declararea și plata impozitului, aceste activități se fac semestrial, până la data de 25 a lunii următoare semestrului, în două tranșe egale. Pentru anul curent, prima tranșă se achită până la 26 iulie 2021, iar a doua - până la 25 iunie 2022 (termen temporar).
Important! Trebuie precizat că, dacă o firmă desfășoară concomitent și activități ce ies din sfera impozitului specific, aceasta este obligată să aplice un regim mixt de impozitare, adică impozit specific + impozit pe profit. Asta înseamnă că firmele trebuie să-și analizeze minuțios activitatea comercială și să calculeze, declare și achite impozitul specific pentru activitățile vizate de acest regim. Separat, pentru activitățile ce intră în sfera impozitului pe profit, trebuie calculat, declarat și achitat impozit pe profit.
Comentarii articol (0)