Angajatorii din domeniul construcțiilor beneficiază de o povară fiscală redusă în perioada 2019 - 2028, conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2018.
Concret, angajatorii plătesc la stat taxe salariale reduse pentru angajații proprii, însă numai în măsura în care veniturile lunare brute ale celor din urmă sunt cuprinse între 3.000 și 30.000 de lei. Angajatori pot fi atât firmele, cât și PFA-urile.
În acest context, a apărut următoarea nelămurire: reducerile de taxe se aplică și PFA-urilor sau doar salariaților acestora? Răspunsul este simplu: reducerile sunt valabile exclusiv pentru salariați, astfel că PFA-urile nu beneficiază de o reducere a taxelor datorate în nume propriu.
Cu alte cuvinte, PFA-urile beneficiază în mod indirect de reducerile de taxe, însă numai în situația în care au salariați pentru care trebuie să plătească dări la stat.
Concret, reducerile de taxe pentru domeniul construcțiilor se aplică numai pentru veniturile salariale ale angajaților PFA-urilor, în felul următor:
- impozitul pe venit datorat de salariații PFA-ului nu se plătește;
- contribuția la sănătate datorată de salariații PFA-ului nu se plătește;
- contribuția la pensii datorată de salariații PFA-ului se plătește în cuantum redus (cota scade de la 25% la 21,25%);
- contribuția la muncă datorată de PFA ca angajator se plătește în cuantum redus (cota scade de la 2,25% la 0,3375%).
Așa cum scriam mai sus, aceste reduceri de taxe se aplică numai pentru salariații cu venituri lunare brute de maximum 30.000 de lei. Dacă se trece de acest prag, trebuie achitate taxele salariale obișnuite (impozit 10%, sănătate 10%, pensii 25%, muncă 2,25%).
Referitor la domeniul construcțiilor, codurile CAEN care se încadrează la taxele salariale reduse sunt enumerate în articolul de aici.
Totuși, important de precizat este că, indiferent dacă beneficiază sau nu de taxele salariale reduse, angajatorii din domeniul construcțiilor sunt obligați să asigure angajaților proprii, în 2019, un salariu minim brut diferențiat de 3.000 de lei.
În esență, PFA-urile datorează în nume propriu impozitul pe veniturile independente și contribuțiile la pensii și sănătate. Informații mai multe sunt aici.
Impozitul pe veniturile salariale, contribuția la pensii și contribuția la sănătate sunt datorate de salariați, însă acestea sunt calculate, reținute și plătite la stat de către angajator. Contribuția la muncă este datorată și plătită exclusiv de către angajator.
În concluzie, reducerile de taxe pentru domeniul construcțiilor se aplică numai salariaților PFA-urilor, nu și PFA-urilor în sine. În același timp, angajatorii PFA din domeniul construcțiilor trebuie să asigure salarii minime brute de 3.000 de lei, dacă activează în domeniile enumerate aici.