Din anul 2018 există doar trei contribuții sociale obligatorii - două datorate de salariați (pensii și sănătate) și una datorată de angajatori (CAM), așa cum reiese din prevederile Codului fiscal.
Contribuția asiguratorie pentru muncă este, astfel, singura contribuție socială datorată exclusiv de angajatori, însă aceasta înglobează patru dintre fostele contribuții sociale (cele pentru șomaj, concedii medicale, riscuri profesionale și creanțe salariale).
CAM are o cotă de 2,25%. Însă trebuie precizat că, în domeniul construcțiilor, în anul 2019 se aplică o cotă redusă de 0,3375%, pentru salariații cu venituri lunare brute cuprinse între 3.000 și 30.000 de lei.
Baza de calcul a contribuției este reprezentată de suma câștigurilor brute realizate din salarii, care include, printre altele, veniturile din salarii (în bani și/sau în natură) și sumele reprezentând participarea salariaților la profit.
„Contribuția asiguratorie pentru muncă nu se datorează pentru prestațiile suportate din bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru șomaj, precum și din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate”, scrie în Codul fiscal.
Declararea și plata se fac lunar sau trimestrial
CAM se declară la Fisc lunar sau trimestrial până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se plătesc veniturile, respectiv a lunii următoare trimestrului pentru care se plătesc veniturile.
Raportarea către autoritățile fiscale se face cu ajutorul „Declarației privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate”, adică formularul 112. Iar obligația de a calcula și de a plăti contribuția asiguratorie pentru muncă intervine tot lunar/trimestrial, până la data de 25 a lunii următoare.
Plata efectivă se face în contul indicat de Fisc pe această pagină.
Banii pentru CAM sunt împărțiți după cum urmează:
- 15% la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale;
- 20% la Bugetul asigurărilor pentru șomaj;
- 5% la Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale;
- 40% la Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate pentru plata concediilor medicale;
- 20% la bugetul de stat, într-un cont distinct.
Banii plătiți de angajatorii din domeniul construcțiilor se duc în 2019 exclusiv la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale. Angajații sunt asigurați automat pentru șomaj, riscuri profesionale și concedii medicale.
Trebuie precizat că această contribuție este unica datorată de angajatori numai pentru salariații care lucrează în condiții normale. Pentru cei care lucrează în condiții mai grele, angajatorii datorează pentru contribuția la pensii o cotă de 4% sau 8%, în plus față de cota de 25% a salariaților.
Deși contribuțiile la pensii și sănătate sunt datorate numai de salariați, angajatorii sunt cei care trebuie să le calculeze, rețină și achite la stat.