Sancțiunile suplimentare la închiderea unui magazin sunt propuse prin Proiectul de ordonanță de urgență privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul protecției consumatorilor. Inițiativa legislativă a fost lansată recent în dezbatere publică pe website-ul ANPC și are nevoie, pentru a se putea aplica, de aprobarea Guvernului și de publicarea în Monitorul Oficial.
În esență, propunerea legislativă prevede ca, atunci când reprezentanții ANPC propun închiderea definitivă a unui magazin, societatea ce îl deține, administratorii acesteia și chiar asociații firmei să nu mai aibă voie să desfășoare activități în același domeniu. Această interdicție ar trebui să se aplice, potrivit proiectului de act normativ, timp de până la trei ani de la închiderea magazinului.
„În cazul aplicării prevederilor art.56 alin.(1) lit c) (închiderea definitivă a unităţii - n. red.), agentul constatator propune pentru societate, administrator și asociații societății, interzicerea de a mai desfășura activitățile prevăzute în Codul CAEN pentru care a fost sancționată societatea, pentru o perioadă de până la 3 ani”, stabilește documentul.
Suplimentar, în propunerea legislativă se găsesc și alte obligații pe care le vor avea cei sancționați de reprezentanții ANPC. Concret, conform documentului, operatorii economici sancționați vor fi “obligaţi să afişeze pe uşa de la intrarea principală în unitate pe o perioadă de 30 de zile o informare cu privire la masurile aplicate prin actele de control”.
Totodată, proiectul de ordonanță de urgență a Guvernului stabilește și înăsprirea măsurilor aplicate firmelor ce nu respectă legislația privind protecția consumatorilor. Mai exact, așa după cum am scris și aici, companiile care încalcă legislația privind protecția consumatorilor vor putea primi amenzi raportate la cifra de afaceri.
Atenţie! Proiectul nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie aprobat de Guvern şi publicat în Monitorul Oficial.