Măsura modificării modului în care vor fi sancționate firmele care nu respectă legislația protecției consumatorilor se regăsește în Proiectul de ordonanță de urgență privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul protecției consumatorilor, document ce a fost lansat de curând în dezbatere publică pe website-ul ANPC. Inițiativa legislativă are nevoie, pentru a se putea aplica, de aprobarea Guvernului și de publicarea în Monitorul Oficial.
Concret, în propunerea legislativă este prevăzută sancționarea mai dură a companiilor ce se abat de la respectarea legislației privind protecția consumatorilor. Astfel, firmele care nu respectă anumite obligații pe care le au față de consumatori ar putea fi sancționate cu amenzi calculate pe baza cifrei de afaceri.
Mai exact, firmele vor putea fi sancționate cu până la 2% din cifra de afaceri, după intrarea în vigoare a măsurilor prezente în propunerea legislativă, pentru vânzarea produselor falsificate sau care pot pune în pericol viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor, pentru punerea în vânzare a produselor despre care știu sau consideră că sunt periculoase sau pentru neasigurarea, atunci când prestează servicii nealimentare, a unor condiții igienice.
Totodată, aceeași sancțiune (amendă de până la 2% din cifra de afaceri) se va aplica și în cazul în care firmele nu respectă obligația de vinde produse aflate în termenul de valabilitate, în cazul în care modifică termenul de valabilitate înscris pe ambalajul produsului, în cazul în care nu remediază, în cel mult 15 zile, problemele apărute la produsele acoperite de garanție și în cazul în care nu afișează prețurile, tarifele, denumirea firmei, codul unic de înregistrare la registrul comerţului sau orarul la loc vizibil.
Proiectul normativ stabilește sancțiuni majorate și pentru furnizorii de servicii bancare sau de creditare. Astfel, băncile care nu informează de la bun început clientul despre condițiile contractuale, cele care nu oferă clienților un grafic de rambursare, cele care majorează comisioanele, taxele și tarifele pe parcursul desfășurării contractului de creditare sau care introduc noi taxe și comisioane, precum și cele care, la încheierea relației contractuale, nu dau clientului un document care să ateste faptul că au fost stinse toate obligaţiile dintre părţi vor putea fi sancționate cu amenzi de până la 3% din cifra de afaceri.
Cea mai mare sancțiune, respectiv de până la 4% din cifra de afaceri, ar putea fi aplicată agențiilor imobiliare. Astfel, potrivit propunerii legislative, firmele care intermediază tranzacții imobiliare ar putea plăti amenzi de până la 4% din cifra de afaceri pentru neinformarea inițială a clientului despre prețurile pieței pentru tipul de imobil de care este interesat clientul, pentru neinformarea clientului cu privire la deficiențele sau alte inconveniente ale imobilului și asupra nivelului estimativ al cheltuielilor celui interesat de cumpărarea unei locuințe.
De asemenea, documentul prevede aplicarea de amenzi de până la 4% din cifra de afaceri și pentru împiedicarea reprezentanților statului de a verifica respectarea legislației privind protecția consumatorului și în cazul în care nerespectarea acestei legislații a dus la vătămarea sănătăţii sau a integrităţii corporale a cel puțin unei persoane.
Chiar dacă stabilește mai multe plafoane maxime pentru o serie de amenzi contravenționale, proiectul de act normativ nu impune și niște limite inferioare pentru amenzile ce se vor aplica firmelor care nu respectă legislația privind protecția consumatorilor. Astfel, cel puțin teoretic, aceste firme vor putea primi amenzi cuprinse între 1 leu și 4% din cifra lor de afaceri.
Aceasta nu este prima oară când autoritățile din țara noastră schimbă modul în care se calculează amenzile aplicate firmelor care nu respectă prevederile anumitor acte normative. Spre exemplu, în decembrie 2018, Guvernul a introdus patru noi amenzi raportate la cifra de afaceri a firmelor, și anume firmelor producătorilor de energie, de gaze naturale, furnizorilor de utilități și de rețele de comunicații electronice. Mai multe detalii, aici.
Atenţie! Proiectul nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie aprobat de Guvern şi publicat în Monitorul Oficial.