1. O primă chestiune vizată de proiectul de OG este ideea că DU se completează și depune numai prin mijloace electronice de transmitere la distanță.
2. Proiectul vine cu prevederi exprese privind modelul de calcul, plată și declarare a contribuțiilor sociale obligatorii (CAS și CASS) în cazul celor care au depus DU și obțin venituri din proprietate intelectuală/activități sportive de la mai mulți plătitori (peste plafonul de 12 salarii minime), iar, ulterior, în cursul anului, încheie un contract cu un plătitor de venit pentru o valoare peste 12 salarii minime brute (24.960 de lei). În astfel de cazuri se va menține sistemul autoimpunerii pentru anul în curs și nu se va aplica reținerea la sursă.
3. Plafonul anual luat în calcul la definitivarea CAS și CASS de plată de către cei care, în cursul anului, încep să obțină venituri ce cad sub incidența DU și plafonul luat în calcul în cazul celor exceptați de la plata contribuțiilor sociale, care își suspendă temporar activitatea sau o încetează în cursul anului sunt vizate și ele prin proiectul de OG. Ce se propune: considerarea plafonului anual ca cel puțin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute (24.960 de lei), recalculat corespunzător numărului de luni de activitate.
4. În cazul celor care depun într-un DU cu o estimare pentru anul respectiv de venituri de peste 12 salarii minime brute (fiind deci obligați să plătească CAS), dacă nu completează în anul următor declarația unică pentru veniturile realizate în anul anterior, Fiscul va stabili din oficiu baza de calcul a CAS la valoarea a 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul legal de depunere a declarației din anul pentru care se datorează contribuția.
5. Cei care estimează prin DU venituri peste plafonul de 12 salarii minime brute și sunt, deci, obligați să plătească CASS, devin asigurați la sănătate ca urmare a depunerii DU. Ce se întâmplă însă dacă ei rectifică declarația până pe 15 martie anul următor și estimează sub acest plafon, nemaifiind deci obligați la plata CASS? Proiectul de OG vine aici cu următoarea idee: ei vor fi asimilați celor care obțin venituri peste plafon și sunt obligați să plătească CASS, dar obligația de plată se va raporta la nivelul a șase salarii minime brute (12.480 de lei).
6. În fine, în proiect regăsim și o lămurire la documentele justificative ce trebuie aduse de către cei care depun declarația unică pentru veniturile realizate în străinătate anul trecut. Documentul va trebui să fie unul eliberat:
- de autoritatea competentă a statului străin sau
- de plătitorul de venit/agentul care reține la sursă impozitul în situația în care autoritatea competentă a statului străin nu eliberează un astfel de document.
Pentru veniturile pentru care nu se reține la sursă impozitul, proiectul aduce necesitatea de a veni cu documente justificative de la autoritatea competentă a statului străin sau cu copia declarației fiscale sau a documentului similar depusă/depus la autoritatea competentă străină însoțită de documentația care atestă plata impozitului.
Atenție! Proiectul de OG nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.