Plata amenzilor rutiere se poate face în mai multe modalități, conform legislației în vigoare, atât în teritoriu, cât și din fața unui calculator sau laptop, în unele localități punându-se la dispoziție servicii diverse pentru astfel de plăți.
Anul trecut au apărut ceva modificări la plata amenzilor rutiere, toate aduse de Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale. Mai întâi, șoferii au primit un termen mai lung de a plăti amenzile reduse la jumătate din minimul legal: 15 zile. Doar că a dispărut posibilitatea de a plăti amenda pe loc polițistului.
"Achitarea în numerar a amenzilor contravenționale se poate face la orice unitate a Trezoreriei Statului, la casieriile unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale sau la alte entități care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei legi, indiferent de domiciliul persoanei fizice", scrie în Legea nr. 203/2018.
Practic, în orice situație, șoferul amendat primește procesul-verbal de contravenție și trebuie să plătească apoi amenda în baza acelui proces-verbal, care este totodată și înștiințare de plată. Normele de aplicare a acestei legi au apărut, cu ceva întârziere, în dezbatere la Ministerul Dezvoltării, sub forma unui proiect de hotărâre de Guvern ce va trebui adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.
Din cuprinsul Proiectului de HG pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 203/2018 vedem și modalitățile de plată a amenzilor în conformitate cu legislația nouă:
- prin decontare bancară, inclusiv internet banking, home-banking, mobile banking sau alte mijloace de plată la distanță puse la dispoziția persoanelor fizice de instituţiile de credit, plata efectuându-se în contul unic deschis la Trezoreria Operativă Centrală din cadrul MFP (detaliat mai jos);
- prin intermediul contului tranzitoriu deschis pe numele Ministerului Finanţelor Publice la instituții de credit cu care sunt încheiate convenții;
- în numerar, la orice unitate teritorială a trezoreriei statului;
- prin intermediul echipamentelor POS instalate la orice unitate teritorială a trezoreriei statului;
- prin mandat poștal transmis de unităţile poștale în sistem electronic;
- în numerar, la casieriile organelor fiscale locale ale autorităților administrației publice locale;
- pe ghiseul.ro;
- prin intermediul echipamentelor POS instalate la sediile organelor fiscale locale ale autorităților administrației publice locale.
De la 1 ianuarie, potrivit Ordinului Ministerului Finanțelor nr. 3.893/2018, amenzile rutiere plătite la Trezorerie trebuie să ajungă într-unul dintre următoarele două conturi:
- „Contul unic aferent amenzilor contravenționale aplicate persoanelor fizice cu domiciliu în România” (contul 50.09.01);
- „Contul unic aferent amenzilor contravenționale aplicate persoanelor fizice fără domiciliu în România” (contul 50.09.02).
Atenție! Proiectul de HG privind modalitățile de plată a amenzilor nu se aplică deocamdată. Acesta trebuie aprobat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.
Comentarii articol (1)